Srbija prihvatila sve, Albanci nisu htjeli ništa

Srbija se u potpunosti usaglasila sa onim što je EU predložila, sa sve tri tačke bez ijedne zamerke, čak smo prihvatili i neke želje Albanaca, ali Albanci nisu hteli”, kazao je Vučić.- Insistitrao sam na ZSO, nisu je ni spomenuli

Srbija 19.07.2021 | 17:39
Srbija prihvatila sve, Albanci nisu htjeli ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija tokom današnjeg sastanka u Briselu prihvatila tri predloga EU bez ikakvih amandmana, što Albanci nisu hteli.

Kako je ocenio nakon današnjeg razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, poslednji put kada je bio u Briselu mislio je da ne može da se ima lošiji sastanak, ali danas se uverio da može.

„Mi smo dobili predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima. Srbija se u potpunosti usaglasila sa onim što je EU predložila, sa sve tri tačke bez ijedne zamerke, čak smo prihvatili i neke želje Albanaca, ali Albanci nisu hteli”, kazao je Vučić novinarima nakon završenog sastanka.

Kako je naveo, predlozi EU su da se intenziviraju napore na identifikovanju ostataka nestalih, zatim da se obe strane suzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilazuju situaciju na terenu i treće da se redovno sastaju glavni pregovarači jednom mesečno.

„Posebno interesantno je da nisu hteli da prihvate drugu tačku, uslovljavali su sve vreme novim političkim kriterijumima. Suština je da je Srbija kriva za tri genocida, prvi koji se desio 1878. godine kada je Srbija stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu”, kazao je Vučić dodajući da je Kurti objašnjavao i kako albanska prezimena vuku korene iz toponima mesta u Srbiji.

Prema rečima Vučića, Kurti je nakon toga pričao o genocidu koji je Srbija počinila za vreme Balkanskih ratova ili Prvog svetskog rata i trećem 1999. godine.

„Tražili su samo da Srbija odgovara za svoju prošlost, tražili su da se u dijalog uključi Nataša Kandić i pozivali su se sve vreme na nju i neke izjave Nenada Čanka”, kazao je predsednik.

Dodao je da su opet pokrenuli priču o Veljku Odaloviću.

„Mi smo hteli da razgovaramo o nestalima, da razgovaramo o tome da se urade DNK analize da se zadovolje porodice. Nisu hteli da prihvate”, kazao je.

Vučić je rekao da je razgovor vrlo neprijatan u svakom smislu, ali da je jasno i da ne želi da prihvati ocenu onih koji bi rekli da je krivica podjednaka, jer krivice Beograda nema.

„Naše krivice nema, mi smo stoprocentno prihvatili sve što je EU napisala, bez amandmana, ali neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica, koju su izbegli da prihvate”, rekao je Vučić.

To je, ponavlja, rečenica da će da se uzdržavaju od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu.

„Ni oko čega nismo mogli, zahvaljujući jasnoj, unapred pripremljenoj odluci albanske strane da se dogovorimo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Poručio je da je Beograd spreman za dijalog, koji će nastaviti, ali i istakao da je danas zabrunutiji za bezbednost Srba na KiM. 

Vučić: Insistitrao sam na ZSO, nisu je ni spomenuli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjem sastanku u Briselu insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Priština o tome ne želi ni da razgovara.

„Insistirao sam na ZSO, to je bila prva tačka o kojoj sam govorio. Mislite da su to pomenuli? Ne. Nego - Srbi su počinili genodic 1878. godine, da ne govorim kakvu su literaturu doneli da to potkrepe...”, rekao je Vučić novinarima nakon nove runde dijaloga u Briselu.

A, kada ih pitate za arhive OVK, kažu da to nemaju, samo da se ne sazna gde su pokopani mrtvi Srbi, istakao je predsednik Srbije.

„Mi smo u teškoj poziciji, jer je većina zemalja EU priznala Kosovo, i koliko god da smo u pravu, i pokušavamo da pronađemo način za razgovor i rešenja, ne vredi,  rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ha ha,

19.07.2021 18:05

Znas ti dobro vucko sta se suglasila EU I Amerika samo medjusobno priznanje i uzpostavljanje dobrih odnosa poslje.Netrebas ti vise blefati narodu kad i narod srbije to znade.

ODGOVORITE
Name

Nole

19.07.2021 20:57

Ne razumem kakav ti problem imas.Pa to se zna da je plan EU i SAD,ali zasto to jos nisu sproveli u djelo.Prvenstveno zbog Milosevica,pa onda Vucica,ovi izmedju nisu vrijedni pomena...

Name

Za Nole

20.07.2021 06:36

Ti si neki opasan rezimski teletabis