Oni su jedini u bivšoj SFRJ Titu smjeli da kažu NE!

Bend "Sedmorica mladih" je bio je jedan od najvećih bendova u staroj Jugoslaviji, a koliko su bili popularni govori i podatak da su ušlli 1991. u Ginisovu knjigu rekorda kao sastav koji je 33 godine neprekidno svirao zajedno. Jovan Jova Radovanović otkrio je da su bili toliko popularni i voljeni da su smeli da Josipu Brozu Titu da kažu "ne".

Zabava 19.07.2021 | 20:40
Oni su jedini u bivšoj SFRJ Titu smjeli da kažu NE!

Naime, pošto je sa Sedmoricom mladih stekao slavu širom stare Jugoslavije, u 24. godini otišao je u inostranstvo i brzo bio međunarodno priznat.

- U to vreme počeo sam da sviram i saksofon, koji sam lako savladao. Kasnije sam dodao i flautu jer nam je u bendu postalo jasno da svirajući samo džez nećemo moći dugo da trajemo. Morali smo da proširimo repertoar, ubacili smo i klasiku i pop muziku, imali nastupe na raznim jezicima. Na moje insistiranje, uključili smo pantomimu i skečeve, zahvaljujući kojima smo postigli veliki uspeh. Džez je i dalje bio osnova našeg nastupa, ali smo ga izvodili na drugačiji način. Brzo smo pronašli svoje mesto na Zapadu, a u Nemačkoj smo snimili ploču. Računali smo da ćemo u inostranstvu ostati oko godinu dana, a zadržali smo se petnaest.

Obožavao ih je Josip Broz Tito, zahvaljujući kojem niko iz Sedmorice mladih nije morao da služi vojsku jer je doživotni predsednik Jugoslavije shvatio da je bend mnogo korisniji "napolju" nego u zemlji.

- Tito je bio "slab” na naše izvođenje crnačkih duhovnih i ruskih pesama, a volela nas je i Jovanka, koja nam je prišla posle jedne svirke u Karađorđevu i pitala mogu li ona i Stari da se slikaju s nama. Često smo bili njihovi gosti, a on je voleo da sedi s nama do ranog jutra. Bio je veliki gospodin. Zvao nas je i na svoje putovanje “Galebom” na Samit nesvrstanih na Kubi, ali morali smo da odbijemo zbog unapred ugovorenih koncerata. Kasnije se ispostavilo da je to bilo njegovo poslednje putovanje.

Josip Broz Tito
FOTO: PROFIMEDIA

(kurir.rs/Gloria)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ja

19.07.2021 21:08

Dragi TITO! nikad slobodnijeg zivota

ODGOVORITE
Name

re ja

19.07.2021 21:51

Je.. te dragi Tito kako svi žalite za njegovim vladanjem!

Name

Ejj

19.07.2021 21:58

Tacno mogao si ispod mosta spavati niko ti ništa meni mi studenti stopom na more spavamo na pesku gde bilo niko nas ne dira ujutru vidimo plaže dobijemo bakšiš ma super nam bilo a sada nema toga

Name

Deda Gedža !!!

19.07.2021 23:08

Druže Tito , skrenuli smo s puta, sad nas jašu i Kurta i Murta!!! Aj što jašu neka jašu, ali i kožu oguliše s ledja.........1

Name

tetak

19.07.2021 21:18

Rekla je Titi ne i umjetnica Gertruda Munitic.Pjevacica,ali ozbiljna muzika.

ODGOVORITE
Name

Ko Bi Rekao

19.07.2021 21:39

Šta su nekada slušali Presednici, ovi danas, i ako je 21. vijek, znaju samo da riču ispod šatora, uz naj primitivni "turbo folk".

ODGOVORITE
Name

Nikad cuo

19.07.2021 22:08

Za njih, ali dobro. Da, rekli su ne, odbili su putovanje galebom, kako samo hrabro.

ODGOVORITE
Name

Vanja

19.07.2021 22:37

Eee Boze da nam je Tito. Svee bi bilo drugacije. Mir, sloboda, jednakost, para za svakog, postenje, slobodno kretanje, život. Vise tog nema. Ne bi bilo prisile na otrovne vakcine, ne bi mogli izmisliti korinu i vakcine... E moj Tito dik je tebe bilo bilo je svega, sad samomafija, krimi al, otimacina idnaroda, prisile,.

ODGOVORITE
Name

Re dali si ti

19.07.2021 22:57

Bio Slobin pristalica? Eto, zato toga nema o cemu zalis.

Name

Drag lik.

19.07.2021 23:32

Dobra duša. Zrači iz njega dobrota i dan danas kada ga vidim. Rođena sam manje od mj dana poslije njegove smrti. Uvijek mi je bio drag. Pogitivo kada sam saznao da je spasio BiH od nestanka 1943, kada je srpskohrvatska (bivše ustaše I četnici koje su i tada su sarađivali) delegacija spriječena da na zasjedanju glasa protiv postojanja BiH! Hvala "za vsaku dobru riječ , kaj reći si nam znao". Veliki naklon i "od sveg ti srca, fala".

ODGOVORITE