Uloženi milioni, a podjela e-knjižica usporena

Od 1. avgusta na teritoriji cijele Republike Srpske počeće primjena Integrisanog zdravstvenog sistema, odnosno elektronske zdravstvene knjižice. Kako sada stvari stoje, čini se, da nisu sve zdravstvene ustanove spremne za novi sistem. Osim toga već na startu došlo je do problema prilikom podjele e-knjižica.

Republika Srpska 17.07.2021 | 16:11
Uloženi milioni, a podjela e-knjižica usporena

Počela je podjela ekektronskih zdravstvenih knjižica, ali počeli su i problemi. Plan je bio da podjela e- knjižica bude završena u narednih nekoliko mjeseci. Međutim, čini se da to neće ići kako je zamišljeno, jer posao usporava to što su knjižice složene po imenima, a ne po prezimenima korisnika. Da postoji problem, ne kriju ni u Fondu zdravstva.

"Jedan od najvećih problema koji imamo je to što su e-knjižice složene po imenima. Nemamo nikakvu drugu strukturu. Sada ih tražimo po kutijama pa ih onda razvrstavamo i to će se sigurno odužiti. Sada da dođu muž i žena sa troje djece, njihove e-knjižice nalaze se u različitim kutijama. I naravno da to usporava proces"", rekao je za "Nezavisne novine" Vladimir Dabić, rukovodilac Filijale FZO RS u Banjaluci.

Usporen je proces, uprkos činjenici da su desetine miliona maraka date firmama bliskim vlasti za informacione sisteme koji su do sad trebali omogućiti elektronske kartone, uputnice, nalaze. Ponovo je neko zakazao, ali odgovornosti neće biti, kaže Slobodan Stanić, koji je nekada bio na čelu Minstarstva zdravlja.

''Kad uzmete imena Slobodan ili Marko ima ih hiljade to otežava filijalama da razvrstaju knjižice, a znajući kako rade u FZO ovo im je sjajna prilika da sada ponovo nabave softver koji će razvrstavati knjižice od ovog softvera. Ovo govorim cinično znajući kako se radi u ovom sistemu'' – kaže bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Prvobitni problem je bio preuzimanje data baze. Kada je to konačno riješeno, uslijedio je sada  novi problem. Slobodan Stanić kaže da nikada nije razjašnjeno da li je RS prije platila IZIS, a nije ga dobila, ili je kupila nešto što je već imala.

''Mi smo prije kupili IZIS ali smo izgubili vlasništvo nad njim u stavrnom smislu  i trebali smo plaćati prenos elektronske transakcije. Zato se prešlo na nabavku ovog novog sistema ali vidimo da su stari problemi nastavljeni i da se na potpuno isti način komplikuju stavri oko tog posla koji postaje Gordijev čvor zdravstva RS'' – kaže Stanić.

Priča o integrisanom zdravstvenom sistemu traje godinama. Mnogi su upozoravali da se iza brda ovog tendera odavno valja velika priča. Nabavka Integrisanog zdravstvenog sistema koju je Fond proveo 2018. godine koštala je 23 miliona maraka.

Cijela priča je vrlo brzo dospjela u žižu javnosti zbog posla između institucija Srpske i privatnih firmi. Mediji su pisali da je Srbiju isti projekat za njenih preko šest miliona osiguranika, koštao četiri puta jeftinije, odnosno 5,8 miliona KM.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dixonenta

17.07.2021 14:26

Sve sto se radi u FZO RS je veliki problem. Od velikog duga, pa nadalje. Uzimajuci u obzir ko je na celu ove institucije, nije ni cudo.

ODGOVORITE
Name

Marko

17.07.2021 14:51

Bas treba biti debilcina pa tako razvstati nesto,otezava posao za 100 puta.Nasi eksperti?.

ODGOVORITE
Name

Nikola

17.07.2021 14:53

Slučajno sam radnik FZO RS , te ne razumijem potrebu pisanja bez prethodne provjere informacija i stanja. Pominje se da su kartice raspoređene po imenima, a niko ne kaze da se još tome dodaje JMBG, te pripadnost porodičnom ljekaru, kao grad u kome zivimo, prezime naravno . Ali očito je bitno da se piše i priča, a da su izvori seoski abrovi.

ODGOVORITE
Name

?

17.07.2021 15:39

A de mi objasni da li ima cip sa podscma na e knjizici, ne- radnice, ili je obicni kartoncic sa imenom i prezimenom

Name

Slucajni

17.07.2021 16:29

Pa zar sam rukovodilac u tekstu ne navodi da je problem i da je proces usporen?!

Name

cuvajte ovce

17.07.2021 15:12

ovo bi iole uredjeniji fond spakovao u koverte i slao postom na adresu.kako niste tako smotani kad treba poslati racune kazene itd...

ODGOVORITE
Name

Za Nikolu

17.07.2021 15:39

Dzaba branite glupost redanja knjižica po imenima! To je zaista notorna glupost.Licno sam gledala gospođu na salteru koliko se muči da u najlonskoj kesi nadje moju knjižicu, jer nas jako puno u mom grad,, Prijedoru, ima sa tim imenom! Bas se naručila. I tako svaki dan.. Ludost!

ODGOVORITE
Name

Nemojte

17.07.2021 17:36

Niste vi dorasli takvim poslovima.

ODGOVORITE
Name

Draško

17.07.2021 19:31

Sto ce mi elektronska knjizica? Sta sa njom dobijam? Nista. Duplo golo

ODGOVORITE