Tužilaštvo BiH zatražilo izuzeće sudije Kosović

Kosović je danas donijela i pisanu odluku kojom je odbila zahtjev Tužilaštva BiH da se obavi pretres Osmicine imovine.

Bosna i Hercegovina 15.07.2021 | 17:53
Tužilaštvo BiH zatražilo izuzeće sudije Kosović

Žestoki su pritisci na Tužilaštvo BiH da se pod svaku cijenu oslobodi uhapšeni Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e. Režim ne bira sredstva kako da uz pomoć podobnih sudaca, koji su već u ranijim slučajevima išli na ruku direktoru OSA-e, minira svaki pokušaj tužioca da okončaju predmet.

Veliki je pritisak režimskih medija i vlasti na postupajućeg tužioca Olega Čavku. Na sve načine pokušalo se uticati da se Mehmedagić pusti na slobodu bez ikakvih mjera, ali je ipak predloženo Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora.

Iako je danas, kao i na svakom ispitivanju šutio i slušao upute advokata, Osmica se nada u “pravedni” Sud koji ga je već u dva navrata oslobodio odgovornosti. Nikada mi nisu iako je dva puta bio optuživan određene ni mjere zabrane.

Međutim, u spašavanje Osmice, uz aminovanje i naredbe Ranka Debevca, predsjednika Suda, danas se uključila i sutkinja Tatjana Kosović. Ona je kako saznajemo vraćena s godišnjeg odmora kako bi odlučivala o pritvoru Mehmedagiću.

Osim toga, Kosović je danas donijela i pisanu odluku kojom je odbila zahtjev Tužilaštva BiH da se obavi pretres Osmicine imovine. Za Kosović, kako je napisala, nije dokazano da je Mehmedagićeva diploma krivotvorena, iako Tužilaštvo traži pretres jer je krije, a nije je predao ni u personalni dosije u OSA-i.  Ako nije kod Osmice, gdje je diploma koju je dobio na Američkom univerzitetu u Tuzli, a izdao ju je uhapšeni Denis Prcić. 

Zbog toga je Tužilaštvo BiH, kako saznajemo, danas zatražilo izuzeće sutkinje Kosović.

Inače, Kosović je sutkinja koja je odbila prijedlog Tužilaštva da se nakon hapšenja odredi pritvor uhapšenom Fadilu Novaliću i drugima, u aferi “Respiratori”. I tada je režim tražio da se uhapšeni odmah puste na slobodu jer je riječ o udaru na Bošnjake.

(Avaz.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Borac

15.07.2021 16:42

Koja je ovo sve mafija. Oni da nam sude i da bude pravedno.

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2021 19:16

A je li dokazano da je prava ? Ako nije na uvidu onda znači da on nema diplomu !!!

Name

Miro

15.07.2021 16:43

A vidjao sam u restoran Toplik u Lukavici pola tih sudija Suda BiH u društvu sa Osmicom. Ako mu ne pomogne Kosovicka, ponudice se neko drugi. A ja ne platim kaznu za parkiranje i ekspresno zaglavim na sudu. Sada zbog sudskih troškova moram dva dana u zatvor da bih namirio "nepostojeću štetu". Nema pravde sa ovakvim sudijama u ovakvom sistemu.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

15.07.2021 17:01

Evo od jučer ne mogu da dođem k sebi. Suza suzu stiže!

ODGOVORITE
Name

Anarhija

15.07.2021 17:11

Naravno toliko lopovluka od Dodika i Covica već odavno a sad navalili da se osvete na primjedbe o privilegovanom i ne objektivnom tužilaštvu/sudstvu ne samo od Bakirove stranke nego i ostalih gradjana. Anarhizam i pristranost na nivou. Ako covjek i nema diplomu i ako radi savjesno svoj posao ne znaci da je pokrao Federaciju ili RS kao Covic i Dodik. Ako nije ukrao od naroda šta je tu u stvari???? Ko je provjeriti Gocinu diplomu???

ODGOVORITE
Name

Re anarhija

15.07.2021 20:16

Bas si ga objasnio sada popij čašu vode i na spavanje, bando zelena.

Name

Re Anarhija

15.07.2021 20:42

Tuzno je drustvo u kome branite lazova, samo zato sto dijeli sa vama plemensku pripadnost. Jos je tuznije sto smatrate da je sasvim u redu da lazov i falsifikator bude na celu tako vazne institucije. U kriminalu ne postoji manje i vece zlo, niti to sto je neko veci lopov cini manji lopovluk oprostivim. Ne znam kako ste nasjeli na pricu da vam ovakvi kriminalci stite vitalni nacionalni interes, niti kako ste dosli do toga da branite lazova. Ali najtuznije od svega je sto ne vidite da je Bakir potpuno isti kao Milorad i Dragan. Izvinite, ali zaista ne mogu da shvatim da posle skoro trideset godina propadanja nase drzave vi jos vjerujete Bakiru da su za to iskljucivo krivi oni drugi. Potpuno ste slijepi ako ne vidite kakvo bezgranicno bratstvo (i jedinstvo) vlada izmedju nase tri poglavice.

Name

Realista

15.07.2021 17:42

Samo izdržite, ovako se počinje praviti pravna i poštena država. Prvo se hapse i čiste oni koji trebaju da se bore protiv kriminala. Kad nam se sudstvo, tužilaštvo, obavjestajne službe i policija očiste sljama i kriminala onda smo na pravom putu. Sve mi se cini da je Zapad napokon shvatio da mi sami nismo sposobni da napravimo pravnu državu.

ODGOVORITE
Name

Gv

15.07.2021 19:45

Nisi ti realista, ti si optimista. Dok se sve to sto si nabrojao ocisti od kriminala, bas ce nam fino cukununuci zivjeti. Mozda nece ni oni to docekati. Sem toga, zar stvarno mislis da zapad ne zna sta se ovdje desava i kao da sad tek shvata? Sve sto se ovdje desava pod lupom je i podrskom tog zapada, koji svjesno preko ovih nasih politicara unistava ovu drzavu radi radne snage, resursa, privatizacije... Dodik je nista drugo nego pijun, placenik. Nema on nista licno sa ovim sto radi narodu i republici.

Name

Desetka

15.07.2021 18:10

Svaka cast sutkinji, cista 10 iz krivicnog-procesnog! Nemojte biti dio politickog progona covjeka, koji je u najgorem slucaju, diplomu kupio! Tacno, takvi ne trebaju biti na celu tako vaznih institucija ali sigurno ne trebaju biti ni u pritvoru jer se za to djelo ne odredjuje pritvor!

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2021 20:21

Bas za takve radnje s obzirom na kakav je način pribavio dvije diplome a isti vodi takvu agenciju i njegova imovina mora biti transparentna i provjerljiva prije nego političarima . Na kraju ovdje je pritvor fakultativan kao i Novaliću i Oriću za respiratore, na zapadu to zovu visokom korupcijom. Najinteresantnije je da SDA smeta Tadicka i to je jedina institucija koja je zadržala ispravan nacionalni balans, Glavni federalni Tuzilac koji treba da bude Srbin gle ono Bošnjak tako isto i presjednik VSTV.

Name

Ipe

15.07.2021 22:10

Normalno da je na Bošnjaka,kad je taj Bošnjak upleten u korupciju,doći red i na kriminalca Srbina,Hrvata. Samo hapsiti i Bošnjake i Srbe i Hrvate koji su u korupciji,i normalno i ostale građane drugih nacionalnosti.

ODGOVORITE
Name

MIRKAN

16.07.2021 01:05

GORDANA , KAO I POTKIVACU TEGELTIJI BLIZI TI SE KRAJ . USKORO CES VIDJETI DA I IZNAD POPA IMA POP . A BRACA COVKE CE TE PUSTITI NIZ VODU .

ODGOVORITE