Nije znala da 20 godina propušta svoju penziju!

100-godišnja Britanka Margaret Bradshaw, nje znala da propušta 20 godina svoju penziju!

Zanimljivosti 15.07.2021 | 16:29
Nije znala da 20 godina propušta svoju penziju!

Margaret je je veći deo svog života radila u Kanadi, pa tako da nije znala da nakon svog 80. rođendana koji je bio 2001.godine imala je pravo na britansku penziju od 82.45 funti sedmično.

Odnosno ona  nije primala penziju čak 20 godina na koju je imala zakonsko pravo!

Stogodišnja Margaret Bradshaw tek je počela polagati pravo na državnu penziju nakon deset godina ne shvaćajući da je imala pravo – ali propustila je oko 75.000 funti (oko 80.000 evra)

Ona je 30 godina živjela i radila u Kanadi, ali nije uplaćivala u penziono osiguranje, pa po povratku u Veliku Britaniju 1990. godine nije imala pravo na redovnu penziju.

Ali, nije znala da će pravo na penziju imati kad napuni 80. godina.Ipak, to se dogodilo 2001. 78-godišnja Helen Cunningham njena kćerka pročitala je članak o ljudima koji ne traže penziju, pa se zapitala je li i njena majka među njima.

“Pročitala sam članak o tome kako hiljade ljudi starijih od 80 godina ne zahtijeva penziju, pa sam se zapitala da li je među njima i moja majka”, rekla je Cunningham.

Zatražila je pomoć od bivšeg ministra penzijskog Sir Stiva Veba i napokon je počela primati isplate penzija pre dve sedmice od 30 juna, ali neće dobiti na žalsot dobiti 71.000 funti koje je propustila. Takođe je primila plaćanja unazad do 4.000 funti, ali preostalih 71.000 funti je zauvek izgubljeno.

Helen Cunningham, takođe je rekla rekla je: "Do pre nekoliko nedelja nikada nisam ni čula za penzije za starije od 80 godina - nikada nismo o tome bili upoznati kada je majka napunila 80 godina. Već neko vreme sam bila prilično nervozna zbog majčine finansijske situacije, jer su domovi za negu veoma skupi, pa sam osetio izvesno olakšanje saznajući da ima pravo na više - čak i ako je propustila 20 godina." piše Metro

"Drago mi je što je majka sada ima, ali nije trebalo da stigne do 100-te da bi saznala za to." dodala je na kraju kćerka Helen Cunningham.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar