Da li će Palmer "progurati" izmjene Izbornog zakona?

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i predstavnica EU službe za spoljnje poslove Angelina Ajhorst imali su žestoku radnu nedjelju, a bitka za promjenu Izbornog zakona BiH nastavlja se i danas.

Bosna i Hercegovina 05.07.2021 | 08:44
Da li će Palmer "progurati" izmjene Izbornog zakona?

U Sarajevu su juče, od devet ujutru do kasnih popodnevnih sati, razgovarali s predstavnicima vlasti i opozicije u BiH, kako bi im pomogli da, diplomatskim jezikom kazano, “približe stavove”.

Cilj je dogovor o novom Izbornom zakonu BiH, što bi na neki način značilo i ustavne promjene u BiH, a glavna tema je izbor članova Predsjedništva BiH.

Bakirov put u 2006.

Na stolu su različite opcije: od posrednog izbora članova Predsjedništva u Parlamentu BiH, do asimetričnog izbora, po kojem bi član Predsjedništva iz Republike Srpske bio, kao i do sada, biran neposredno, glasanjem građana, dok bi članove Predsjedništva u Federaciji BiH, posredno, birali poslanici Parlamenta BiH.

Izetbegović je, nakon razgovora s Palmerom i Ajhorstovom, spominjao čak i davno zaboravljeni Aprilski paket, propalu inicijativu tadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Švarc Šilinga iz 2006.

Po toj inicijativi bi BiH umjesto Predsjedništva BiH imala jednog predsjednika i dvojicu potpredsjednika, koji bi se birali posredno i smjenjivali rotacijom.

Ali, osim za Izebegovića, za sve druge učesnike u pregovorima je ova opcija, po svemu sudeći, neprihvatljiva.

Opozicija

Zanimljivo je, takođe, da je Izetbegović istakao da će za ove pregovore biti ključan susret Palmera i Ajhorstove s liderima opozicije.

Prvo se dvoje diplomata sastalo s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i drugim predstavnicima ove stranke, te s Draganom Čovićem i ekipom iz HDZ BiH.

Uslijedio je radni ručak s predstavnicima opozicionih stranaka.

Palmer i Ajhorstova danas treba da se sastanu s članovima Predsjedništva BiH, i to prvo sa svakim ponaosob.

Tek nakon sastanaka s Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem  i Šefikom Džaferovićem, planiran je zajednički razgovor trojice članova Predsjedništva BiH s Palmerom i Ajhorstovom.

Šatl diplomatija

Mnoge je ova situacija podsjetila na “šatl diplomatiju”, diplomatsku vještinu koju je utemeljio čuveni američki državni sekretar Henri Kisindžer, a koja je u našim krajevima poznata po “letećim sastancima” Ričarda Holbruka, koji su bili uvod u Dejtonski mirovni proces.

Kolike šanse ima Palmer da ponovi Kisindžerove i Holbrukove uspjehe?

Mada su Izetbegović i Čović juče davali optimistične izjave u stilu “na dobrom smo putu”, “dogovor bi uskoro mogao biti postignut”, stavovi ostalih stranaka i lidera su prilično oprečni.

Predsjednik SDS Mirko Šarović poručio je da je za njih prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva BiH, te da bi podržali i asimetričan pristup, ali da je za SDS najbitnije da izborni proces ubuduće bude transparentan i da se spriječe, kako je rekao, “nemilosrdne izborne krađe”.

Za i protiv

Lider PDP Branislav Borenović kazao je da je njihov stav potpuno jasan, a to je direktan izbor člana Predsjedništva BiH u izbornoj jedinici Republici Srpskoj. I za ovu stranku je prihvatljiv posredni izbor u Federaciji BiH.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić tvrdi da asimetrični izbor članova Predsjedništva za ovu stranku ne dolazi u obzir.

Zahtjev SNSD-a je direktni izbor u Republici Srpskoj, koja mora ostati jedna izborna jedinica.

– Izbor članova pPredsjedništva iz Federacije BiH nas se apsolutno ne tiče – izjavio je za RTRS predsjednik SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Palmerov optimizam

Na sve to Palmer je ponovio da SAD ne nude konačna rješenja, ali da imaju želju i volju da pomognu i podstaknu razgovore. Ocijenio je da su politički lideri iz BiH “izrazili spremnost da se dođe do sporazuma”.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson je poručio da su reforme u BiH “nadomak ruke”.

Politički analitičari su već ranije upozoravali da političari iz BiH neće postići nikakav dogovor o Izbornom zakonu “bez pritiska međunarodne zajednice”.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

OO7

05.07.2021 09:39

Problem je u Federaciji,jer hoće građansku Državu,a to je za sada iluzija.

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2021 11:06

A jeli? A zasto bi bila iluzija? Jeli to Njemacka drzava samo nijemaca? Ima nas dosta sa Balkana koji imamo pravo glasa i niko nas ne pita sta smo i ko smo. Samo se u BH naslo da se pita ko je koje vjere i sekta.

Name

borac

05.07.2021 11:09

A mi odcjepljenje sto je takodje iluzija.Znaci opet nista i u rikverc.

Name

re re

05.07.2021 13:28

Druže brastvo i jedinstvo je propalo,zato je iluzija.

Name

gorčin

05.07.2021 10:17

-Jedan čovjek, jedan glas. -Totalna digitalizacija, u svim sferama života. Znači fizičko ukidanje novca, formulara, glasačkih listića, itd.) - Neovisno sudstvo (honorarne sudije iz inostranstva). Sve drugo nam neće pomoći.

ODGOVORITE
Name

Milan

05.07.2021 10:23

Nista od toga nema.Amerikanci nista nece dodiiku nametati jer im jos treba.

ODGOVORITE
Name

Ilija

05.07.2021 10:30

100% hoće neće nikoga ni pitati.

ODGOVORITE
Name

Ma. Da

05.07.2021 10:30

Ma neće Mile pristati na u jene on će njima lupiti šakom od sto čovek ima riječ. 😀

ODGOVORITE
Name

Viso

05.07.2021 16:52

Treba da se na svakih 5 god bira jedan predsjednik na cijelom državnom teritoriju svaki put iz drugog naroda a svaki četvrti ciklus iz reda ostalih