Amerikanci danas obilježavaju Dan nezavisnosti

Amerikanci danas obeležavaju 245. rođendan svoje države vatrometom koji će izgledati sjajnije nego pre, hot-dogovima koji će biti ukusniji i bendovima koji će zvučati vedrije, nakon što je pandemija iznudila otkazivanje gotovo svih proslava prošle godine.

Svijet 04.07.2021 | 13:58
Amerikanci danas obilježavaju Dan nezavisnosti

Kao i uvek, vatrometi će biti vrhunac proslave praznika 4. jul, preneo je Rojters.

Dva najveća pirotehnička šoua biće održana iznad Nacionalnog tržnog centra u Vašingtonu i iznad dela Njujorka koji odvaja Menhetn od četvrti Kvins i Bruklin.

Pojedini tradicionalni događi koji se održavaju 4.jula, poput poznatog Nejtenovog takmičenja u konzumiranju hot-dogova na bruklinskom ostrvu Koni biće održani tako da se omogući fizičko distanciranje zbog kontinuirane pretnje od kovid-19, od koga je preminulo više od 600.000 Amerikanaca.

Nakon odmora provedenog u Mičigenu pre nego što je proveo mirnu noć u svojoj porodičnoj kući u Delaveru, američki predsednik Džo Bajden vratiće se u Belu kuću da bi ugostio oko 1.000 ljudi, za koje će biti priređeni burgeri i vatromet.

"U nedelju ćemo proslaviti našu nezavisnost kao nacije, kao i napredak protiv virusa", rekao je Bajden grupi nastavnika u petak.

"U danima koji su pred nama imamo priliku da napravimo novi početak", dodao je on.

Državni praznik Dan nezavisnosti biće obeležen širom SAD, u znak sećanja na 4. jul 1776. kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti, kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije, preneo je Glas Amerike.

Na taj dan brojnim manifestacijama u gradovima SAD i prestonici Vašingtonu proslavljaju se istorija, politička tradicija i američki način života.

Evidentne su razlike u načinu obeležavanja praznika u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom vikenda očekuje se da će oko 47 miliona Amerikanaca putovati avionima ili automobilima, prema podacima Američkog udruženja vozača automobila.

To je porast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ORTODOX

04.07.2021 12:03

OD KOGA SU STEKLI NEZAVISNOST .PROTIV KOGA SU SE BORILI .MOLIM MALO PRAVE ISTORIJE

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

04.07.2021 12:38

Protiv Engleza, Francuzi su im bili saveznici. Zar ti nikada nisi čitao Velikog Bleka i Komadanta Marka.

Name

I ja sam

04.07.2021 15:20

Citao Velikog Bleka i komandant Mark, ali postoje i drugi nacini se obrazovati, nauciti sta o istoriji. Ali bravo u svakom slucaju.

Name

Doboj

04.07.2021 16:42

Zlotvori, nadam se nece biti jos dugo nezavisni i slobodni. Lijepo bi bilo vidjeti Indijance kako vladaju suvereno svojom zemljom.

Name

Re doboj

04.07.2021 17:15

A sta mislis, da se Indijanci nemogu u politickom zivotu aktivisati, kandidirati za predsjednika i svi zajedno u miru zivjeti? I Srbi zive tamo. Al tebi i takvima je vazno samo nacoinalnu mrznju siriti i podsticati na nerede, slogani poput, ovo je nasa zemlja, zemlja nasih predaka, ovde leze kosti nasih predaka, osvete za sva krvoprolica bijelaca i doseljenika, kao kod nas, i onda kazete ovde se nemoze zivjeti, morate se seliti na Zapad. Pa gdje ces se seliti ako zavladaju budale kao kod nas?

Name

I sada

04.07.2021 18:49

Imamo ne samo pretke, njihove kisti i grobove nego i potomke i njihove grobove koje oplakujemo. Djavolski krug je to koji nema kraja i ne vodi nicemu.

Name

Zelim im srecu

04.07.2021 12:11

Dakle, srecu i razum.

ODGOVORITE
Name

CELTS AND SLAVS

04.07.2021 12:20

Pa kad se otkrilo novo kopno, tamo otisli oni koji su mogli i koji su izdrzljivi, ali i ne neki koji su svjesni sta je sta. Dakle, kao takvi prvo su pobili indijance, pa kad nije bilo koga onda su ratovali izmedju sebe, pa je bilo potreba formirati red i mir, i organizovati nove robove sto su bili uglavnom crnci iz afrike. Nezavisnost se moze tumaciti od tog da su se tukli medjusobno. Ali naravno ni dan danas nemaju razum i njima je potrebna pomoc svijeta sa vecim milenijskog trezora, jer se svi borimo protiv talasa, evo sada u ovo digitalno doba od mediaaktiviteta i psiholoskog ratovanja. Naravno, amerika je ko deriste i mora da se zatvori u karantin da bi im se pocele menjati navike, ali da nezavisni su od medjusobnog unistavanja, bar dok jos se uzdaju da mogu mesetariti po svijetu, medjutim i svijet ne bi smio sebi to dozvoliti da zbog svoje talasate prirode to je i izvodivo, dakle, amerika do nezavisnosti od zabludam ima jos mnogo, sa svijetom. U ime ovog dana im, zelim im razum, i neinficiranje srece, ponasanja, zelim im da razumiju ne da mrze i u hodu inficiriaju tudje i svoje postojanje.

ODGOVORITE
Name

Milko

04.07.2021 13:50

A za to vrijeme Srbi su jeli srebrnim viljuskama. Boc! A danas penzija 200KM. Ali lekcije drugima se redovno daju.

Name

Hajde ne lupetaj

04.07.2021 14:24

U odnosu na neke druge, npr. Ssssr, u USA nikad nije bio totalitarni zlocinacki rezim, od takvih rezima, zlocinackih rezima, u Evropi su ljudi bjezali u USA, i dan danas bjeze iz drugih krajeva svijeta u USA. Za samo 20 godina im se broj stanovnika povecao za 50 miliona. Koliko li je samo sa nasih prostora.

Name

Hm

04.07.2021 13:05

Nezavisnost pod terorom globalista...to je prokletinja zbog istrebljenja Indijanaca...tik tak ipak se okrece....

ODGOVORITE
Name

Napoleon

04.07.2021 13:14

Sve francuske teritorije prodao USA da bi mogao ratovati u Evropi i pohod na Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Slav

05.07.2021 09:54

Slave svoju nezavisnost tj da mogu drugima oduzimati nezavisnost i da pljačkaju druge. Satanizam upakovan u dobre namjere.

ODGOVORITE