"Temeljni ugovor sa SPC će dobiti svečani epilog"

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji je prirodni nastavak procesa otpočetog donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dobiće svoj svečani epilog, kazao je premijer Zdravko Krivokapić na sastanku sa episkopima zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem i mileševskim Atanasijem.

Region 02.07.2021 | 19:32
"Temeljni ugovor sa SPC će dobiti svečani epilog"

Iz Vlade je saopšteno da je Krivokapić Dimitriju uručio rješenje o upisu u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica.

Kako su naveli iz Vlade, eparhija mileševska podnijela je zahtjev za upis u jedinstvenu evidenciju i njenim upisom sve eparhije SPC u Crnoj Gori biće evidentirane u jedinstvenoj knjizi evidencije vjerskih zajednica.

Krivokapić je na sastanku poručio da će Vlada ostvariti sve što je obilježila kao cilj.

"Tako da će i temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa koji je otpočet donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, takođe dobiti svoj svečani epilog, a time i sve zlonamjerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene", kazao je Krivokapić.

On je rekao da je vladavina prava temeljna vrijednost svakog društva, koje želi da bude uređeno i stabilno.

Vlada, kako je naveo, želi da svaki čovjek u državi osjeti da je bitan i siguran i da ima zagarantovana i jednaka prava.

"U Crnoj Gori niko više ne smije biti diskriminasan ni po jednom osnovu, a naročito to ne mogu biti institucije koje su temeljni oslonci crnogorske državnosti i njene duhovne i kulturne prepoznatljivosti", kazao je Krivokapić.

On je rekao da su eparhije kojima duhovno rukovode Atanasije i Dimitrije i crkva koju predstavljaju, svojim učenjem, etikom, moralom i molitvom, ugrađene i utkane u građansko biće Crne Gore.

Krivokapić je kazao da se raduje novom ambijentu "u kojem državu Crnu Goru sasvim možete da doživite kao svoj dom u kojem ćete moći da ostvarite sva Ustavom i zakonom zagarantovana prava."

"Djelamo u vremenu u kojem se države nazivaju prijateljima i partnerima, tako da i sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, naročito one tradicionalne i njihove poglavare, doživljavamo kao prijatelje i partnere na istom zadatku da Crnu Goru načinimo državom stabilnosti, tolerancije, mira, solidarnosti i empatije", naveo je Krivokapić.

Kako je saopšteno, Atanasije i Dimitrije zahvalili su Krivokapiću i Vladi na spremnosti da riješe pitanje temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC.

Oni su ocijenili pitanje ugovora kao veoma važno, jer će se, kako su kazali, njime potvrditi snaga nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i svih odredaba tog akta, koje garantuju sve Ustavom i međunarodnim pravom date slobode crkvi i vjernicima.

"Ali i omogućava da se konačno dođe do suštinskog međusobnog poštovanja i plodotvorne saradnje države i SPC u Crnoj Gori istovremeno poštujući moderne tekovine njihove odvojenosti i nezavisnosti", naveli su episkopi.

Prema njihovim riječima, temeljni ugovor se isključivo odnosi na život eparhija SPC u Crnoj Gori.

"Mi, kao episkopi pomenutih eparhija, obećali smo premijeru i Vladi da ćemo u najskorije vrijeme, radi interesa crkve, države i vjernika, učiniti sve sa naše, strane SPC, da se temeljni ugovor što prije potpiše", kazali su Atanasije i Dimitrije.

(Vijesti.me)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srb in

02.07.2021 18:27

Jeedino taj ugovor te mize, djelimicno, oprati od sramote i izdaje. Zato, potrudi se da bude sto prije, a Patrijrha moli za oprost.

ODGOVORITE
Name

Делон

03.07.2021 06:03

Има смисла све што радиш за оне које виде. Чувај се оних Милових полтрона из ДФ. Само напријед

Name

treba

02.07.2021 18:39

Kad potpises onde ce te oni izbaciti.

ODGOVORITE