Kovid lista EU: BiH na listi bezbjednih zemalja

Predsjedavajući Evropske unije (EU) Portugal sastavio je novu listu potencijalnih bezbjednih zemalja za COVID-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina i Crna Gora, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Bosna i Hercegovina 30.06.2021 | 19:36
Kovid lista EU: BiH na listi bezbjednih zemalja

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gdje se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Evropska unija ažurira liste na svake dve nedelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listu bezbjednih država.

EU je u maju usvojila takozvanu "hitnu kočnicu" po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Države dobiju status da su bezbjedne ako u posljednjih 14 dana bude zabilježeno najviše 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

(RSE)

Komentari / 0

Ostavite komentar