Vučić sa Merkel: Odnosi Njemačke i Srbije u usponu

Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel, a uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula.

Srbija 30.06.2021 | 18:50
Vučić sa Merkel: Odnosi Njemačke i Srbije u usponu

Predsednik Vučić je zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

On je ponovio snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, "politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije".

Predsednik Vučić je istakao da je naša zemlja konstruktivan partner Berlinskog procesa i da, kao takva, želi da doprinese uspehu predstojećeg Samita, kao i da svojim delovanjem unapređuje svakodnevicu svih u regionu.

S tim u vezi je izneo zadovoljstvo zbog ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije. Takođe je izrazio nadu da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš-Priština, koji bi doprineo stvaranju uslova za, pre svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Vučić je sa kancelarkom Merkel razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. On je naglasio da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će situacija dozvoliti da kancelarka Merkel još jednom, pre završetka svog dugog i uspešnog kancelarskog mandata, još jednom poseti Srbiju, koja sa Nemačkom ima veoma dobre odnose, posebno ekonomsku saradnju.

On je, s tim u vezi, kancelarku obavestio o ekonomskim rezultatima koje postiže naša zemlja, kao i tome da je broj naših radnika u nemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je sastanak bio veoma dobar.

"Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", naveo je predsednik.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Belic

30.06.2021 19:15

Zato i dolazi njemac da zamjeni Inzka.

ODGOVORITE
Name

Re

30.06.2021 20:17

Dogovoreno svi znaju samo Mile nezna

Name

Idealno

30.06.2021 23:05

A ovaj zato objesio Dodiku o vrat onu kaiščinu da ga umiri...

Name

ljubomir

01.07.2021 05:22

da nauce srbe kako da rade samo sto ovi neslusaju vec uvek po svome