Odluka suda istorijska: Vlast štitila ubice?!

"Ovo je istorijska presuda, kako za mene i moju porodicu, tako i za grupu ‘Pravda za Davida’. Ovim se jasno potvrđuje da su entitetske vlasti Republike Srpske stale na stranu ubica i zločinaca i ugrozili moje pravo na život, slobodu izražavanja mojih stavova, takođe, i svih ostalih koji su stali iza mene", kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Davor Dragičević, komentarišući dan ranije donesenu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

Republika Srpska 24.06.2021 | 21:16
Odluka suda istorijska: Vlast štitila ubice?!

Sud je u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

"Mislim da su ovom odlukom Ustavnog suda po apelaciji konačno otvorena sva vrata koja su bila zatvorena Tužilaštvu BiH, na čelu sa glavnom tužiteljkom, gospođom Gordanom Tadić, da ima otvorene ruke da se istraži organizovano ubistvo mog sina", kazao je Dragičević.

On se nada da će ova presuda doprinijeti ljudima koji su uz njega da se osjećaju malo lakše, da prodišu.

"Ovo je potvrda da su bili progonjeni, šikanirani, maltretirani i to od strane institucija koje su trebale stati u zaštitu njihovog prava na život, slobodu govora, slobodu kretanja i slobodu izražavanja", kazao je Dragičević.

Prema njegovim riječima, ova odluka pokazuje da entitetske vlasti nisu u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima vodile istragu o ubistvu njrgovog sina, da uopšte ne vode istragu za organizovano ubistvo, nego vode svoju istragu, sa ciljem zaštite nalogodavaca i ubica Davida Dragičevića.

"Nadam se da će uskoro Tužilaštvo BiH pokrenuti određene korake, kao u slučaju Dženan Memić, ali za sada ne bih više detalja iznosio u javnost. Ovaj predmet ne može završiti entitetska vlast, to mora završiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH", kaže Dragičević.

Uskoro očekujem, kaže on, odlučne korake Tužilaštva BiH, s napomenom da Tužilaštvo BiH istragu radi za organizovani kriminal.

"Kao što je moj advokat Ifet Feraget rekao, samo istragom o istrazi možemo doći do svih onih koji su se drznuli da štite ubice i zločince, da dođemo do nalogodavaca i ubica mog sina Davida. Nadam se da će biti uskoro, kao i sa slučajem Dženan Memić. Ova dva slučaja će preokrenuti cjelokupnu situaciju, kako u državi, tako u tužilaštvima Bosne i Hercegovine, u čitavom pravosudnom sistemu", kazao je Dragičević, dodajući da je vrijeme je da dođe pravda za Dženana i Davida, i za sve nas.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, nedaleko od centra Banjaluke. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od 26. marta 2018. godine navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod uticajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani.

Nakon druge obdukcije Davidovog tijela 10. aprila smrt je okarakterisana kao nasilna, a kao neposredni uzroci navode se utapanje i krvni podlivi po glavi i tijelu. Sumnju roditelja i građana bude dva obukcijska izvještaja sa različitim vremenima smrti.

Davidov otac, Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za umiješanost i ubistvo njegovog sina.

Svakodnevna okupljanja građana, pod motom ‘Pravda za Davida’ trajala su do 30. decembra iste godine, nakon čega je policija zabranila proteste.

Na banjalučkom Novom groblju 12. marta 2019. godine obavljena je ekshumacija tijela Davida Dragičevića.

Davidovim roditeljima izdato je odobrenje kako bi kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, 2. marta 2021. dostavilo je na uvid predmet Dragičević Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. godine kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića, od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Predmet se, kako su saopštili, odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiocu nakon izvršenog krivičnog djela"

(BN/RSE)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Лука

24.06.2021 19:50

Коначно се клупко одмотава, завршити до краја, похапсити прво мафијаше- налогодавце, за њима и убице и осудити на максималну затворску казну и да је служе у самицама. Готови сте, багро!!!

ODGOVORITE
Name

Max

24.06.2021 20:25

Pravda za Davida!

Name

Samaranje Razuma

24.06.2021 20:10

Sramota i za MUP-RS i za tuzilastvo RS, ali celni ljudi ovih institucija se vec odavno ne stide!

ODGOVORITE
Name

Konačno

24.06.2021 20:26

...Sud BIH dobija afirmaciju na cijeloj teritoriji BiH i biva jedini SUD!

ODGOVORITE
Name

Milan

24.06.2021 20:31

Nemam povjerenja ni u tužilaštvo BiH dok je na njegovom čelu Gordana Tadić, koja je pod jakim uticajem Milorada Dodika, kome nije stalo da se otkriju ubice.

ODGOVORITE
Name

Treba

24.06.2021 20:44

detaljno istražti učešće u zataškavanju Ombudsmana za ljudska prava,pa i njih procesuirati,Ljubinko Mitrović je Lukačev čovjek, to svi znaju,pa i njega u kolonu lopova i kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

Borky

24.06.2021 20:59

Dok god se vlast ne promjeni ovo prakticki nema nikakvu vaznost. Covjek se uzda u Gordanu T. a svi znaju da je ona Covicev kadar koji izricito stiti njega i Dodika sto znaci i sve ostale u RS koji imaju bilo kakve veze sa SNSD. Na to sve svi dokazi su vec unisteni i niko se ne moze osuditi. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Ipe

24.06.2021 21:40

Itekako se može,samo kao i u slucaju "Dženan Memić",uhapsiti one koji su uništavali dokaze,pa ćete vidjeti kako se propjeva.

Name

Munja

24.06.2021 21:17

Možda će ovim prestati progon Dragičevića, i odgovarati obi koji su opstruisali, ometali istragu ali ne vidim tu nigdje nalogodavaca ni u obrisima.

ODGOVORITE
Name

Fenix

25.06.2021 05:02

Pa toliko nas diskriminišu da su pokrenuli VELIKU SEOBU SRPSKOG NARODA.Kad ti kaže glavni u državi :Diploma ti nevrijedi a ti grijao stolicu od osnovne do fakulteta znači 20 godin.Moj narode,dobri narode.A ovo da i nepričam,ubistva zataškano.

ODGOVORITE
Name

Z

25.06.2021 05:15

Na žalost bojim se da od ovog slučaja neće biti ništa. U slučaju Memić nazire se pozadina i ko stoji iza ubistva mladića, a ti isti nisu miljenici glavne tužiteljice Tadić. U ovom slučaju to neće ići tako, ne može ona udariti na ove iz RS.

ODGOVORITE
Name

Doboj

25.06.2021 07:42

PRAVDA!

ODGOVORITE
Name

Borac

25.06.2021 08:35

Čisto sumnjam da će pravda biti zadovoljena sve dok je Gordana Tadić glavni Tužilac.radi za sve.osim za pravo i pravdu

ODGOVORITE
Name

Pa

25.06.2021 09:44

To samo ima kod nas! I gde smo se uputili sa takvom vlasti?

ODGOVORITE