Bijeljina: Borba protiv kovida 19 pretočena u knjigu

Borba protiv virusa korona u bijeljinaskoj bolnici “Sveti vračevi” vodila se ulaganjem vanljudskih napora svih zaposlenih kako bi se spasio svaki ljudski život. Upravo o tome govori knjiga “Naša borba sa kovidom”, autora profesora doktora Zlatka Maksimovića, direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Republika Srpska 24.06.2021 | 20:32
Bijeljina: Borba protiv kovida 19 pretočena u knjigu

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, koja je pod svojim okriljem imala četiri kovid bolnice, u najdramatičnijim trenucima pandemije bila je svojevrsno bojno polje na kojem se odigravala dramatična bitka sa smrtonosnim virusom. Iskustva, a time i materijala za knjigu nije nedostajalo.

Autor knjige “Naša borba sa kovidom” prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice, rekao da je ideja bila da se iskustva borbe sa kovidom 19, a koja bi mogla da posluže kao primjer u nekim narednim kriznim situacijama, svakodnevno bilježe.

“Mislimo da je naše bolnica adekvatno odgovorila na izazove. Naravno, u knjizi je napisano šta je moglo bolje. Ništa nismo uljepšavali, a ono što smo kritikobvali, nismo previše. U zavisnosti od toga kako će ova knjiga odjeknuti, možda će biti materijala za neke druge knjige u budućnosti”, istakao je Maksimović.

“Naša borba sa kovidom” je prva knjiga ovog tipa u Evropi. Njena vrijednost je u tome što govori u lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan i neposredan način u vrijeme kada borba sa kovidom  još traje, ističu recenzenti.

Jedan od recenzenata, direktor Кlinike za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra i član Кriznog štaba Vlade Srbije doktor Goran Stevanović izjavio je da knjiga pokazuje iskustvo bijeljinske bolnice u borbi protiv kovida 19 i način na koji su se organizovali najbolje što su mogli, očigledno dobro, pokazuje iskustvo.

“Dijelimo svoja iskustva sa drugima, trebaće njima, ali i nama. Ono što je najbitnije je da uspješne i dobre stvari, ono što smo radili kako treba, pa i ono što nismo, treba pamtiti za nauk nama i generacijama koje dolaze. Desiće se nešto drugo, da li neka infektivna bolest ili neki drugi problem. Ovakve knjige pokazuju kojim pravcem treba ići i kako treba odgovoriti na izazove, prije svega vrijednim radom, izuzetnim zalaganjem i misleći samo kako ćemo najbolje pomoći ljudima”, istakao je Stevanović.

Recenzent knjige bila je Biljana Mijović, zamjenik dekana Medicinskog fakulteta u Foči, koja je navela da će Maksimović ostati zapisan u istoriji medicine po menadžmentu u zdravstvu i u oblasti epidemiologije.

"Imao je šta da kaže, imao je viziju i misiju da građanima Bijeljine i regije pruži najadekvatniju zaštitu u borbi protiv kovida 19 i kamo sreće da smo u martu 2020. godine imali ovakve knjige koje su opisivale borbu sa španskom groznicom, variolom verom i drugim pandemijama.”

Mijovićeva je dodala da je svaka riječ u knjigi profesora doktora Zlatka Maksimovića pažljivo birana.

“Svaka rečenica ove knjige prelomljena je preko koljena deset puta, svaka riječ je takva da se na nju stalo cijelom težinom, jer je napravljen most koji oni koji žele da uče i da ovladaju materijom vodi ka sigurnosti i znanju u rješavanju krize”, podvukla je Mijovićeva.

Ova knjiga prof. dr Zlatka Maksimovića će budućim generacijama medicine i srodnih nauka na svim nivoima, ali i drugim strukama, sigurno služiti kao instrument pomoću kojim će se boriti sa svakom narednom krizom, zaključili su recenzenti.

Promociji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i brojne druge zvanice.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

24.06.2021 18:41

Cjenim vas rad i znanje i izdavanje knjige ali samo nemojte da od prodaje kupite stan u Becu kao SPIRIC .

ODGOVORITE
Name

Lolita

25.06.2021 05:14

Zaradio bi Spirke stan i na Majamiju samo da nisu protiv njega bile sankcije USA!

Name

Borac

25.06.2021 09:33

Koje zamazivanje ociju. Sto nisi napisao u knjizi,sto nam je ovolika smrtnost? Sto se kralo na tenderima,maskama,respiratorima,vakcinama,sto samo trazimo pomoc?

Name

Milos

24.06.2021 19:20

Bravo za dr Zlatkq

ODGOVORITE
Name

Rados

24.06.2021 20:40

Tako se radi! Bravo

ODGOVORITE
Name

Djunta bl

25.06.2021 07:49

Jel to Kačavenda na promociji?

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2021 08:56

On ga i gura.

Name

Keva

25.06.2021 09:08

Pa dosao mu decko dati podrsku....

Name

Re

25.06.2021 12:15

Skim si takav si.