Merkel i Makron traže sastanak vrha EU i Putina

- Francuska i Nemačka danas su predložile sastanak na vrhu EU i ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi tog saveza i Rusije.

Svijet 23.06.2021 | 22:41
Merkel i Makron traže sastanak vrha EU i Putina

Dvoje diplomata je otkrilo da je susret planiran nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i Putina koji se dogodio ranije ovog meseca u Ženevi, a razlog je nezadovoljstvo Pariza i Berlina činjenicom da se odnos Evropske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Rojters.

"Moramo raspraviti kako da izađemo iz ove negativne spirale, ali moramo nastupiti ujedinjeno", rekao je jedan evropski diplomata dodajući da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Nije još jasno da li bi takav susret uključivao svih 27 lidera članica Unije ili samo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Susreti na tom nivou prekinuti su nakon intervencije Rusije na Krimu 2014.

Lideri Evropske unije o novoj strategiji upravljanja i sve gorim odnosima s Rusijom razgovaraće od četvrtka na dvodnevnom samitu u Briselu.

"Nemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije pomenula da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou ne bi trebalo da razgovaraju samo SAD. Rusija je sused, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj", rekla je za Rojters osoba upućena u predstojeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Evropske komisije i diplomatske službe EU ranije ovog meseca pokazao je da uprkos godinama tenzija "EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i bezbednost na evropskom kontinentu".

Iako Zapad optužuje Rusiju za kibernetičke napade, kampanje dezinformisanja i druga dela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svetu je i peti najveći trgovinski partner Evropske unije, dok je evropski blok najveći strani investitor u Rusiju.

(Tanjug) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mozda bi on

23.06.2021 21:19

Putin, trebao dati ostavku i kormilo prepustiti nekome drugom. U svim demokr. zemljama se vlade mijenjaju samo kod njih ne. Mozda je u tome problem, ili sasvim sigurno je u tome problem.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2021 06:43

Naravno,ti bi trebao biti novi predsjednik Rusije.

Name

Cica

24.06.2021 07:24

Eto tebe ce poslusati.Odmah ce promijenuti izborni zakon u RUSKOJ FEDERACIJI.Ti ces i raditi taj zakon.Bjezi u hlad danas najvljuju paklen dan 40 stepeni.Vidis da ti skodi Sunce...

Name

Zivio Putin

24.06.2021 16:16

Neprikosnoveni..... Svaka mu cast, ponos i cast svakog normalnog covjeka u svijetu.

Name

izraelac

23.06.2021 23:05

prije da će biti Makron smijenjen a sankcije Rusiji pojačane... a Merkelova takođe ide u penziju.. a Putin isto ide u sjenku da vlada... tako da ova priča nema logike.. mogu se oni svi privatno sastajati al da odluče bez Amerike nema šansi

ODGOVORITE
Name

Predator

24.06.2021 18:56

Izgleda bice opet bacuska pomozi

ODGOVORITE