Broj žrtava kovida-19 premašio pola miliona

Broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima u Brazilu premašio je pola miliona u Brazilu, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od daljeg širenja virusa zbog sporog sprovođenja vakcinisanja i početka zime na južnoj polulopti.

Svijet 20.06.2021 | 11:42
Broj žrtava kovida-19 premašio pola miliona

Iz Zdravstvenog instituta Fiokruz stiže upozorenje da je situacija kritična i da je "svega 15 odsto punoletnih građana potpuno vakcinisano", prenosi BBC.

Iako se virus nastavlja da se širi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro odbija da podrži preventivne antiepidemiološke mere poput socijalnog distanciranja.

Kongres istražuje postupanje vlade tokom pandemije, a predsednik Bolsonaro bio je žestoko kritikovan zbog nesprovođenja koordiniranog nacionalnog odgovora na zarazu i zbog svog skepticizma prema vakcinama i restriktivnim merama kao što su zaključavanje i nošenje zaštitinih maski.

Opozicija optužuje predsednika da je iz političkih razloga odlagao kupovinu vakcina i da je smišljeno i dosledno umanjivao ozbiljnost situacije i težinu pandemije.

U subotu su širom Brazila protestovale hiljade ljudi protiv vlade, tražeći opoziv Bolsonara i brže sprovođenje programa vakcinacije.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

M

20.06.2021 11:59

Zločinac

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu sloboda narodu

20.06.2021 12:16

Ma dosta vise plandemijske agende i nebuloza, laznih tretmana i pelcovanja

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

20.06.2021 12:38

Realno 90% je umrlo od komplikacija od gripe, kao i svake godine a 10% od drugih bolesti. Možda je omjer obrnut.

ODGOVORITE