Ovo su jedini vodopadi u Egiptu! (VIDEO)

U Egiptu u dolini Wadi El-Rayan, nalaze se jedini vodopadi u celom Egiptu.

Zanimljivosti 18.06.2021 | 15:07
Ovo su jedini vodopadi u Egiptu! (VIDEO)

Vodopadi Wadi El-Rayan kako ih nazivaju se nalaze 65 km jugozapadno od grada Fajuma ovde se nalaze dva velika veštačka jezera stvorena za preusmeravanjem viška poljoprivredne odvodne vode iz oaze Fajum. 

Oaza Faioum prvobitno se slivala u jezero Karun na severu. Ali jezero može uzeti samo određenu količinu drenažne vode. Sve preko ovog kapaciteta i nivoa jezera bi se podiglo i poplavilo okolno zemljište, čineći često nepopravljivu štetu zbog visokog sadržaja soli u vodama.


To znači da je količina vode koja se može koristiti u Fajumu ograničena maksimalnim odvodnim kapacitetom u regionu.

Shodno tome, donedavno usjevi sa intenzivnom vodom, poput pirinča i trske, mogli su se uzgajati samo u vrlo malim količinama. Dalje, nijedno novo zemljište ne može se povratiti, a da se ne prouzrokuje preplavljivanje postojećeg poljoprivrednog zemljišta u blizini jezera Karun. Bila je hitna potreba za pronalaženjem alternativnog bazena za odvodnjavanje i utvrđeno je da je velika depresija Vadi El Raian pogodna.

Tako je 1974. godine otvoreni kanal od 9 kilometara i tunel od 8 kilometara presečeni su kroz pustinju od zapadne strane Faioumske depresije do velike, suve depresije Vadi El Raian.

Drenažna voda se sada uliva u Vadi El Rajan formirajući dva velika jezera. Voda prvo dolazi do severnog jezera, a kada je preplavi, potok teče ka dubljem delu udubljenja, gde se formira drugo jezero.

Kako je tok potoka erodirao, otkrivene su prirodne stene i nad njima su se formirali vodopadi.I to su sada jedini vodopadi u celom Egiptu.

Na potoku postoji nekoliko kaskada, nijedna nije viša od 2 do 4 metra. Ipak, privukli su značajnu pažnju među lokalnim Egipćanima, jer mnogi nikada ranije nisu videli vodopade.

Obale jezera su gusto raslinje što ih čini savršenim zimovalištima za ptice selice i uzgajalištem mnogih riba. Područje je sada rezervat prirode i dom je jedinom svetskom stanovništvu vitkih rogatih gazela, kao i 8 drugih vrsta sisara i 13 vrsta ptica.

Vodopadi su takođe predstavljeni u mnogim egipatskim spotovima i filmovima. Vodopadi, međutim, neće trajati zauvek, jer nivo donjeg jezera neprekidno raste iz dana u dan.

 

 
(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar