Njemačka sa liste rizičnih zemalja skinula BiH

Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze korona virusa.

Bosna i Hercegovina 11.06.2021 | 15:24
Njemačka sa liste rizičnih zemalja skinula BiH

Institut Robert Koh je danas objavio 19 zemalja i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima zahvaljujući niskoj stopi zaraze koronavirusom.

Šta odluka znači za putnike?

Zemlje koje su uklonjene sa liste rizika putovanja uključuju Armeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Kipar, Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države.

Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švicarskoj takođe se više ne smatraju rizičnim regijama.

Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali korona virus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopšteno je iz Instituta Robert Koh.

Odluka stupa na snagu 13. juna.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Heiko Mass danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

"Nakon dugog perioda lockdowna, možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja", rekao je Maas.

Za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga putovati u Njemačku s obzirom da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ha ha

11.06.2021 13:33

Treba im radnika

ODGOVORITE
Name

Klebetrija

12.06.2021 04:26

Samo otvarajte granice da bjezimo odavde ovdje vise nema ni zraka cistog sve je unisteno i korumoirano ..

Name

Dokaz za prevaru

11.06.2021 13:51

Eto... u njemackoj vise od pola stanovništva vec vakcinisano. I situacuja tek sad super. U BiH nisu ni nabavili vakcine kako treba i isto se smanjio broj obiljelih toliko, da vise nije rizicna zemlja. Pa kako onda to Korona moze i bez vakcinacija da nestane? Mozel mi to neko objasniti?

ODGOVORITE
Name

VAjatErp

12.06.2021 08:32

Pa sve dodje i prode ukljuci mozak