Kosovska policija upala na posjed SPC u Prištini

- Nekoliko pripadnika policije viđeno je danas oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, nakon liturgije povodom Spasovdana.

Srbija 10.06.2021 | 17:06
Kosovska policija upala na posjed SPC u Prištini

Iz policije nije bilo informacije kojim su povodom njeni pripadnici došli u dvorište hrama Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTS.

Prvu liturgiju nakon 1998. godine služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i vernicima.

Reagovao je Daut Haradinaj, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, rekavši da liturgija "predstavlja kršenje dostojanstva republike i uvreda njenim građanima".

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je današnji upad kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini "brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine".

"Nakon što se u hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve. Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta", navodi Petković u saopštenju.

Reagovao je i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

"Liturgija, molitva, poziv na mir i suživot jutros u Prištini od strane vladike Teodosija. Niti jedna politička izjava od strane bilo koga. Nakon uskršnje 'čestitke', nula vakcina za Srbe na Kosovu i kršenja prava Srba odgovor vlasti – slanje policije i uviđaj oko Hrama Hrista Spasa", napisao je Jevtić na Tviteru tim povodom.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Thc

10.06.2021 17:34

Moze se makar ta trava pokositi.

ODGOVORITE
Name

Znatizeljan

10.06.2021 21:20

Pa dobro, jel vidjeno nekoliko policajaca ioi su "upali".

ODGOVORITE