Niti se zna gdje je ikona, ni šta radi Tužilaštvo BiH

Skoro pola godine prošlo je otkako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet "Ikona", a konkretnih rezultata istrage nema ni na vidiku.

Republika Srpska 09.06.2021 | 12:35
Niti se zna gdje je ikona, ni šta radi Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva BiH uvijek isti odgovor: Aktivno se radi na predmetu.

Šta se radi i dokle se stiglo, nije poznato.

- Predmet je u radu. Provode se aktivnosti u vezi s međunarodnom pravnom pomoći - posljednja je informacija koja nam je iz te pravosudne institucije saopćena još polovinom aprila.

Na posljednji upit Faktora o statusu ovog predmeta u Tužilaštvu, do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Tužilaštvo na čijem čelu je Gordana Tadić, koliko je javnosti poznato, do sada je u svojstvu svjedoka saslušalo nekoliko osoba, među kojima i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je centralna figura događaja koji je poprimio karakter međunarodnog skandala.

Tužilaštvo je, iz samo njima poznatih razloga, najavilo da će saslušati i drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji sa cijelom aferom nemaju nikakve veze, ali se to do danas nije desilo.

Poznato je da je kao svjedok saslušan ambasador BiH u Rusiji Željko Samarždija, kao i neki Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

Manjak informacija o ovom predmetu (opravdano) izaziva sumnju javnosti da se cijeli slučaj pokušava devalvirati, te dodatno doprinosi nepovjerenju građana u institucije pravosuđa na svim nivoima.

- Ne znamo je li se dešava išta. Možda se rade neka vještačenja. Taj predmet je targetiran, pa mi obraćamo pažnju, ali treba tužioca pitati šta je radio u međuvremenu. Mi u običnom predmetu ekonomsko neko vještačenje čekamo po pet-šest mjeseci. Ako je tražena međunarodna pravna pomoć, ona traje mjesecima. Praksa je ovakva: Mi šaljemo preko Ministarstva pravde, pa njihovo ministarstvo pravde, pa dok to dođe do organa koji to izvršava... to zaista redovno traje mjesecima u svakom predmetu - kaže nekadašnji sudija i advokat Vlado Adamović.

Dodaje da šest mjeseci "i nije neki značajan period".

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija nedavno je komentarisao sumnje javnosti da se predmet "Ikona" pokušava gurnuti u tamne ladice Tužilaštva BiH.

- Ako ima indicija da predmet stoji u ladici, onda bismo mi mogli tražiti da to preispita Kancelarija disciplinskog tužioca. Da vidimo ima li tu nečega neracionalnog. I eventualno otvoriti postupak disciplinski protiv tužioca koji duži taj predmet - kazao je Lagumdžija.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca potvrdili su za Faktor da do danas nisu zaprimili pritužbu na rad postupajućeg tužioca u ovom predmetu.

Gdje se sporna ikona trenutno nalazi, zvanično niko ne zna. Iz Tužilaštva BiH ni tri mjeseca nakon upita Faktora nisu odgovorili na to pitanje.

Poznato je da je ikonu iz Rusije u BiH vratio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija. Učinio je to tako da je nije prijavio ni Ministarstvu spoljnih poslova BiH, čiji je službenik, niti je prijavio carinskoj službi na Sarajevskom aerodromu. Nije je predao ni nadležnim institucijama, već Miloradu Dodiku.

Dodik je kazao kako je vratio porodici, koja mu je, kako tvrdi, tu ikonu poklonila.

- Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta - pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik, koji je cijelu aferu, kao što je poznato, nazvao podvalom "političkog Sarajeva".

(Faktor)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Borac

09.06.2021 12:56

Tadicka je tako za vilu na Dedinju i polugu zlata,zataskala.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

09.06.2021 16:00

Pa u tužilaštvu sjedi ista bagra kao što je i ova vladajuća elita i kriminalci...

Name

Ahmed el Abad

09.06.2021 18:32

Bosansko tuzilastvo je nadmasilo i Haski trubunal!

Name

borac

09.06.2021 12:58

Tadicka je tu da to rijesi na kraju sta znaci ikona od 300€ u odnosu zataskani milijardi kradje.

ODGOVORITE
Name

Ni budala

09.06.2021 13:29

Ne bi povjerovala u sve te lazi, a cinjenica je da svi lazu, od Dodika, preko tuzilastva do sudova. Samo jedno su previdjeli, da nece izbjeci kaznu, niko od njih. Previse su se uzivjeli u "sigurnost" i "nedodirljivost", sto ce ih debelo kostati.

ODGOVORITE
Name

Rr

09.06.2021 13:37

I onda vam niko nevalja eto dokaza da ni Rusi nisu nista bolji od njega

ODGOVORITE
Name

Dobos

09.06.2021 13:46

Ikona na zidu koju je ukro Laktasenko.

ODGOVORITE
Name

Tuzilac

09.06.2021 13:53

Tužilaštvo se bavi ovom problematikom. Pitam se da li je ovo mišljenje ili je tvrdnja na osnovu materijalnih dokaza.

ODGOVORITE
Name

Само полако....

09.06.2021 14:06

Изаћи ће икона сама на видјело након Новембра '22

ODGOVORITE
Name

Ajde

09.06.2021 14:24

Sta je jedna ikona ,naspram aviona,kamiona ,vila i stanova ,zemlje ,sume i otimanja iz usta sirotinji i nas na ivici iste !

ODGOVORITE
Name

treba im

09.06.2021 15:02

Bolje se zapitajte sta po tom pitanju radi Moskva, Beograd, Kijev, politicko Sarajevo, Interpol, SPC - ne rade nista, nit su mislili ista da rade.

ODGOVORITE
Name

borac

09.06.2021 18:22

Sve nabrojano je zaposjednuto lopovima.

Name

Ilija

09.06.2021 15:13

Sakrio je Milorad.

ODGOVORITE
Name

IDU DANI

09.06.2021 15:45

IDU DANI I TAKO SVAKODNEVNO ,,TRLA BABA ,,DLAN,...NAROD SE ZAMAJAVA A AFERA TIPA IKONA SVAKI BOŽIJI DAN

ODGOVORITE
Name

Boban

09.06.2021 16:06

Ma kakvo tuzilastvo ono radi ortacki za ove politicare

ODGOVORITE
Name

Ali Baja

09.06.2021 16:25

Koja ikona?Pa to smo "prebolili".

ODGOVORITE
Name

Nista ,nije ...

09.06.2021 20:02

slucajno ,sve ima svoj razlog .Umjesto ,da je dostupna svima Ikona ,cami negdje u mraku ,bolje je i nevjerovati ,nego biti lazni vjernik.Prije ,trista ,godina Ikonopisac ,umjetnik ,vjerujuci u Boga ,mozda isposnik je naslika i optoci zlatom ,niko nezna kako bi nagradjen za svoje djelo ,a Ime ,njegovo se nezna .Polako ,sigurno ,svojom rukom ,razotkri ,Dobro ,od zla ,Istinu ,od prevare .Kistom ,polako i sigurno ,predoci nam prije ,trista godina ,ko smo i sta smo .

ODGOVORITE
Name

Boris

09.06.2021 21:17

Dok je Tadicke, nema zime za kriminalce

ODGOVORITE
Name

Autogol

10.06.2021 10:20

Neće se ni znati biće da se radi o grešci .....

ODGOVORITE