Poljoprivrednici Semberije ne smiju biti oštećeni

- Otkupna cijena pšenice biće u skladu sa cijenom  u okruženju i, u tom smislu, zajedničkim snagama učinićemo sve da semberski pljoprivrednici ne budu oštećeni – poruka je sa današnjeg sastanka gradonačelnika Ljubiše Petreovića sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i predstavnicima Agrarnog fonda, Udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mlinoprerađivača.

Republika Srpska 08.06.2021 | 21:20
Poljoprivrednici Semberije ne smiju biti oštećeni

„Ministarstvo će ispuniti svoju obavezu i isplatiće 300 konvertibilnih maraka po hektaru svim proizvođačima do početka žetve“, najavio je Zoran Maletić, pomoćnik ministra, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Mlin „Stojanović i sin“ će otkupiti između 1000 i 1500 tona pšenice.

„Najvažnija je realna cijena što se tiče otkupa i da se uskladišti pšenica koja je proizvedena. Pokazatelji cijene otkupa će biti cijena u okruženju“, dodaje Zoran Stojanović, vlasnik mlina „Stojanović i sin“.

 „Ovo je još jedan u nizu razgovora o otkupu pšenice. Svima nama je cilj da naši poljoprivrednici ne budu oštećeni“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

„Naše kapije su otvorene, mi imamo oko 40000 tona skladištnog kapaciteta i tehnički i finansijski smo spremni da ovaj posao iznesemo kako valja. Nastojaćemo da budemo konstruktivan faktor u ovome svemu“, rekao je Slaviša Mijatović iz preduzeća„Novi Žitopromet“.

„Iz Agrarnog fonda će se ispaćivati podsticaji u visini od 2 pfeninga po kilogramu, potrebno je samo dostaviti dokumentaciju, kao i prethodnih godina“, dodao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

„Obaveza Gradske uprave je da unapređujemo uslove proizvodnje, otkup i koordinaciju oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ova cijena iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja za ovu svrhu iz gradskog i republičkog budžeta“, istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Micko

09.06.2021 06:32

Malo je ovde poljoprivrednika na ovim slikama!

ODGOVORITE
Name

Galeb

09.06.2021 15:11

Kako nesmiju a jos nisi pohapsio mice micica Debile i vratio 100miliona km sto su pokrali od naroda zar jos treba vise da budu osteceni petrovicu ,opredelise ili si kriminalac ili Hapsi i vracaj narodu pare pokradene ili podnesi ostavku

ODGOVORITE