Skandal: Maske vrijedne milijardu evra se uništavaju?

Novi skandal trese Ministarstvo zdravlja i ministra Njemačke Jensa Špana.

Svijet 05.06.2021 | 15:18
Skandal: Maske vrijedne milijardu evra se uništavaju?

Prema pisanju Špigela, ministarstvo je prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati da se unište. Do danas su to krili od javnosti.
 
Početkom proljeća prošle godine, kada je pandemija punom snagom pogodila Evropu, u Njemačkoj je uvedena obaveza "pokrova za usta i nos", recimo u prodavnicama. Ta formulacija nije izabrana slučajno – dovoljno je bilo nositi maramu ili šal preko usta i nosa, ili bilo kakvu masku iz domaće radinosti. Jer, prave bolničke ili FFP2 maske u trgovinama i apotekama nisu mogli da pronađu ni najveći entuzijasti.

U toj panici je Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel, pokazale neupotrebljivim. U Njemačkoj su dobile dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima.
  
Interna prepiska u koju nedeljnik Špigel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mjesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Jer, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htjelo da odobri.
 
Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedjeljnika, pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podijeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti. 
 
"Milijardu evra završiće u đubretu", piše Špigel. Špan u problemu Može biti da dokumenti nisu slučajno stigli do novinara baš sada. Krajem septembra su parlamentarni izbori, a u posljednjih godinu dana su se oko ministra Špana i, uopšte, Vlade koju predvode Demohrišćani Angele Merkel, nakupili brojni skandali. Od spore nabavke brzih testova i kasnog početka vakcinacije, do afera u kojima su se poslanici Demohrišćana obogatili kao posrednici u nabavci maski i druge zaštitne opreme.
 
Na pisanje Špigela sada je reagovala poslanica Socijaldemokrata Angelika Glekner, posebno na pokušaje Ministarstva zdravlja da neupotrebljive i opasne maske podeli socijalno ugroženim grupama građana: "Osobe sa invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka".
 
"Demohrišćani moraju da razmotre kakve će biti posljedice u Ministarstvu zdravlja i po gospodina Špana. Ne može sve da se nastavi po starom", dodala je Klekner.
 
Posljedice po Špana tražila je i Marija Klajn-Šmajnk, poslanica Zelenih, koja je stvar nazvala "neoprostivom". To što je uradio Špan je "ne samo cinično, već i nespojivo sa dužnošću ministra zdravlja", rekla je ona.
 
Jens Špan, na početku pandemije kada su uvođene stroge mjere još jedan od najpopularnijih političara Njemačke, žestoko se srozao u očima javnosti proteklih mjeseci. 
 
Saznalo se i da je u oktobru, baš na dan kad je upozorio da su privatne sjedeljke i žurke najveći problem u pandemiji, Špan otišao na večernju sjedeljku u Lajpcig. 
 
Ta je sjedeljka sa desetak ljudi bila unosna – gosti su zamoljeni da daju priloge za Španovu kampanju za izbore za Bundestag, ali da uplate po 9.999 evra. Zašto baš ta suma? Zato što donacije od deset hiljada evra ili više moraju javno da se objave.
 
Nedavno je za drugi veliki talas korone Špan okrivio građane balkanskih i turskih korijena koji su navodno prošlog ljeta masovno unijeli virus u Njemačku. Kako je već pisao DW, brojke su opovrgle tu Španovu tvrdnju.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hehe

05.06.2021 14:44

Prvo koronu uvalili pa onda maske prve klase...

ODGOVORITE
Name

Borac

05.06.2021 16:01

Kod nas zeljkovic kupuje od vice. Bas kao one skart pelene. Seranic suti i odobrava.

Name

Hahaha

05.06.2021 15:35

Niti je bilo korone, niti su maske sta koristile. Koliko se stafilokoka razvije u maski za jedan sat, dovoljno je da oboli covjek...

ODGOVORITE
Name

Mrki

05.06.2021 15:52

Jel sada vidite kako je nama sa ovim nadim cuskijama sto vode drzavu?

ODGOVORITE
Name

Ja

05.06.2021 15:55

Uništiti al malo sutra, Lidl i ostale prodavnice pune tih maski

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

06.06.2021 12:52

Netreba unistiti treba dati molerima .

Name

Хехе

05.06.2021 15:59

Какве ли су клете да су неупотребљиве?

ODGOVORITE