Održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine Šamac

U Šamcu je danas održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici raspravljali i usvajali 19 tačaka dnevnog reda i tako donosili odluke značajne za ovu lokalnu zajednicu. Nakon informisanja od strane načelnika opštine Đorđa Milićevića o radu načelnika između dvije sjednice Skupštine pristupilo se razmatranju i usvajanju dnevnog reda.

Vijesti 28.05.2021 | 15:54
Održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine Šamac

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević informisao je danas lokalni parlament da u ovoj lokalnoj zajednici ovih dana počinje realizacija kapitalnih investicija uprkos svim finansijskim problemima sa kojima je suočena lokalna uprava kada je u pitanju “Hranaprodukt”.

Milićević je informisao odbornike da je u opštinskom budžetu u 2020. godini obezbijeđeno 73.000 КM sa PDV-om za asfaltiranje ulice u Novom Selu u dužini od 600 metara, širine 3,5 metra, a čija realizacija započinje danas.

On je rekao da u narednom periodu počinje izgradnja pješačke i biciklističke staze u Ulici kralja Aleksandra Кarađorđevića, prema pruđanskom mostu, koja košta 38.000 КM sa PDV-om.

Milićević je informisao Skupštinu da je opština od Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske već četvrtu godinu zaredom dobila finansijska sredstva za podršku u daljem opremanju JКP "Vodovod i kanalizacija" u iznosu od 25.000 КM.

On smatra da će to, uz podršku opštine od 20.000 КM, biti dovoljno da se preduzeće opremi za proširenje vodovodne mreže. za početak u naselju Lugovi i Novom Selu.

„Dobili smo i 45.000 КM od Fonda za zaštitu životne sredine za dalje opremanje JP `Slobodna zona`. Očekujem da ćemo uz sredstva koja obezbijedi `Slobodna zona` nabaviti dodatne kamione. Idemo po principu po kojima smo i proteklih godina radili, suština je da kroz donatorska sredstva i uz učešće opštine obezbjedimo dodatna sredstva ne uzimajući kreditna zaduženja", rekao je Milićević.

Milićevića dodaje da ga  raduje što je danas usvojen izvještaj o radu preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koje je prije četiri godine imalo ukupan dug od 1.350.000 КM, a u današnjoj informaciji konstatuje se dug od 1.050.000 КM bez ikakvih kreditnih zaduženja.

"Postignuta je likvidnost funkcionisanja ovog preduzeća što je vrlo bitno kada je riječ o jednom strateškom preduzeću. U narednom periodu vrlo je bitno da sa vlastitim sredstvima, kroz restruktuiranje postojećeg duga, idemo u proširenje vodovodne mreže, za šta su potrebna dodatna finansijska sredstva, koja ćemo tražiti iz drugih izvora", rekao je Milićević.

Načelnik je rekao da je Skupština opštine Šamac usvojila danas izvještaj o radu i pozitivnom poslovanju lokalnog Doma zdravlja.

"Građani, koji se vakcinišu van Republike Srpske, treba da se nakon imunizacije prijave ovoj zdravstvenoj ustanovi kako bi zaposleni u njoj imali informaciju o broju građana koji su primili vakcinu protiv virusa korona", rekao je Milićević.

Milićević je naglasio da je lokalna uprava zadovoljna stepenom vakcinacije, zavisno od broja vakcina koja pristižu u Šamac.

"U našoj lokalnoj zajednicu vakcinisano je više od 1.500 lica", rekao je Milićević.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je novinarima da su odbornici danas usvojili nekoliko tačaka u vezi sa javnim ustanovama i preduzećima, te posebno izdvojio preduzeće "Slobodna zona", u vezi sa kojim su donijeli odluku o davanju ovlaštenja za obavljanje poslova iz nadležnosti Skupštine.

"Do sada je bio slučaj da Skupštinu `Slobodne zone` čine svi odbornici lokalnog parlamenta. Međutim, kada smo radili analizu procjena je bila da te skupštine nisu bile efikasne, te smo zbog efikasnijeg i bržeg rada preduzeća donijeli odluku da ovlastimo pet lica, koliko je tražio Nadzorni odbor preduzeća, koja će ubuduće činiti Skupštinu `Slobodne zone`", rekao je Varadinović.

Varadinović je rekao da su odbornici danas dali i saglasnost o cjenovniku komunalnih usluga "Slobodne zone", koji je jedan od najnižih u regionu.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine odbornici su razmatrali i usvojili  odluku o davanju ovlašćenja za obavljanje poslova iz nadležnosti Skupštine JP“Slobodna zona“ u ime osnivača,  odluku o saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga JP“Slobodna zona“, odluku o usvajanju Plana za izmirenje neizmirenih  obaveza prenesenih iz prethodnog perioda,  izvještaj o  ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja opštine Šamac za 2020 godinu, te informaciju o poslovanju КP“Vodovod i kanalizacija“ Šamac za 2020. godinu i informaciju o planu poslovanja ove ustanove za 2021 godinu.

Podršku odbornika  dobio je izvještaj o poslovanju JU“Centar za socijalni rad“ za 2020 godinu sa godišnjim obračunom,
Program rada i finansijski plan ove javne ustanove, izvještaj o radu i poslovanju JZU „Dom zdravlja“Šamac  za 2020 godinu sa finansijskim rezultatom poslovanja i plan rada sa finansijskim  planom  za 2021 godinu, te finansijski izvještaj za period januar – decembar 2020 godine JPU“Radost“ Šamac..

Na današnjem redovnom skupštinskom zasijedanju odbornici su razriješili dužnosti vršioce direktora i imenovali direktore JPU“Radost“ i Centra za kulturu.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar