Koncert „Bijelog dugmeta“ najveći vladin prioritet

– Vlada Republike Srpske kao i Ministarstvo trgovine i turizma pokazali su prošle godine kako se po ubrzanoj proceduri dijeli novac iz budžeta njima bliskim firmama i projektima dok druge moraju da stoje u redu i poštuju procedure.

Republika Srpska 24.05.2021 | 22:25
Koncert „Bijelog dugmeta“ najveći vladin prioritet

Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS pokazao je kako je vlast u Srpskoj za samo pet dana od prijema zahtjeva “proučila” i po hitnoj proceduri odobrila 500.000 maraka firmi „Stars&More“ za projekat „Banja Luka fest 2020“, a koji nije ni održan.

Kolika je bila hitnoća da se ovoj marketinškoj agenciji odobre sredstva najbolje se može vidjeti u korenspodenciji koja je u Vladi Srpske vođena u februaru prošle godine.

Naime, kako se vidi, prvo je preduzeće „Stars&More“ 17. februara prošle godine dostavilo Ministarstvu trgovine i turizma u kojem je predstavilo svoj projekat kao festival pozorišta, filma i muzike koji je trebao da se održi na tvrđavi Kastel od 14. do 18. jula 2020. godine.

Samo dan kasnije, dakle 18. februara, ovo ministarstvo od Ministarstva finansija RS traži mišljenje vezano za pola miliona KM koliko su organizatori od njih tražili sa prijedlogom da se novac izdvoji iz budžetske rezerve.

Istog dana, ministarstvo Zore Vidović daje saglasnost na takvu ideju.

Tri dana nakon toga, 21. februara Vlada Republike Srpske donosi Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo finansija da u budžetu Republike Srpske za 2020. godinu iz budžetske rezerve obezbijedi 500.000 KM za organizaciju navedenog festivala.

Međutim, ugovor je zaključen tek u junu, kada je na snagu stupila izmjenjena Uredba o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma, gdje je Vlada RS sebi dala za pravo da novac može da raspoređuje svojim posebnim odlukama.

Iako su se Vlada RS kao i resorno ministarstvo na sve načine potrudili da novac bude obezbjeđen, festival na kojem je najavljen i nastup grupe “Bijelo dugme” zbog pandemije nije održan.

Organizatori, koji su već potrošili 132.429 KM od pola miliona maraka koliko im je odobreno obećavaju kako će se koncert održati od 6. do 10. jula ove godine te najavili dolazak velikih svjetskih muzičkih bendova, ne otkrivajući njihova imena.

“Njihovi angažmani su ugovoreni i uplaćeni unaprijed još za prošlogodišnje termine. S obzirom na epidemiološku situaciju i nemogućnost održavanja festivala prošle godine, svi izvođači su pomjereni za ovogodišnji termin festivala. Takođe, dio sredstava, osim za honorare izvođača, je utrošen za dizajn i izradu platforme za publiku, pošto se festival radi na izuzetno visokom produkcijskom nivou, do sada neviđenom u Banjaluci”, poručili su za CAPITAL iz preduzeća „Stars&More“.

Inače, kako se navodi u revizorskom izvještaju i prošle godine se novac namjenjen za razvoj turizma dijelio po svom nahođenju, mimo svake logike i prioriteta.

Tako su grantovi u ukupnom iznosu od oko 1,6 miliona maraka dijeljeni i onima koji nemaju mnogo veze sa turizmom, na šta su Vladu upozorili i iz Glavne službe za reviziju.

“Revizijom je utvrđeno da je dio sredstva putem granta odobren ustanovama za finansiranje projekata čije aktivnosti ne predstavljaju prioritete definisane Strategijom razvoja turizma Republike Srpske”, navode revizori u svom nedavno objavljenom izvještaju u kojem pozivaju ministra da poštuje zakon.

(Capital) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Predator

24.05.2021 21:18

Zna Zorka sta je prioritet

ODGOVORITE
Name

KOKOSARI

24.05.2021 21:26

DA LI VIDOVICKA IJEDNU NOC MIRNO SPAVA,I ZNA KAD SE PROMJENI VLAST U REPUBLICI SROSKOJ DA JE NIJEDAN SUD NECE MOCI OSLOBIDITI KRIVICNE ODGOVORNOSTI ZA NEZAKONITE RADNJE KAO MINISTAR FINANSIJA,ZADUZENJE I NEZAKONITO TRISENJE BUDZETSKOG NOVCA.DA KI JE PID ORITISKOM ILI JE IGREZLA U KORUPCIJI,JEDAN DAN CE OBJASNITI OVOM NARODU.

Name

Nostradamus

25.05.2021 06:11

Kokosari.A kada je to neko odgovarao iz vlasti bivse i sadasnje i buduce.?

Name

Hary

24.05.2021 22:49

Ko jos to zeli da slusa??? To tezgarenje sa pjesmicama od prije 50 godina je jadno i zalosno.

ODGOVORITE
Name

1+1

25.05.2021 07:02

E PRVO TREBA OVA BAGRA STO JE POKUPOVALA DIPLOME DA NAUCE KOLIKO JE 1+1 A ONDA DA POSTANU MINISTRI ILI JE KOD NAS OBRATNO. ALI ZATO SU NAUCILI KRASTI E TU SU UMJETNICI

Name

Mali perica

25.05.2021 05:17

Sve će se to zaboraviti,takvi smo mi.

ODGOVORITE
Name

Perice

25.05.2021 09:27

Gdje ti je djokica?

Name

Projekat

25.05.2021 06:07

Nije sva krivica na Zori Vidivić, kakva je uloga ministarke Gašić?! Gašićka potpisuje visinu grantova i kome idu!

ODGOVORITE
Name

Ta idi

25.05.2021 06:52

Ne pitaju se one. Zna se ko se pita. Ko je gazda i gospodar, hazjajin. Većinski vlasnik svega što se ovdje u RS-oj vidi, čuje i osjeti, obaška svega onoga što šušti i zvecka. Prema tome, pamet u glavu a glavu dolje. Ne vrijeđajte, ne potcjenjujte čo'eka.

Name

Nije istina

25.05.2021 08:16

Nisu mogli toliko para odobriti a da svevisnji ne bude pitan. Njega ste izostavili možda namjerno a svi u toj vladi znaju da bez NJEGA nema odluka. Drug Ikebana i njegovo raznoliko cvijece samo vegetiraju i čekaju upute.

Name

Dragan

25.05.2021 06:28

Jednoga dana kada se promijeni vlast,spreman sam da služim kazne zatvora,umjesto svih onih koji budu osuđeni za kriminal...

ODGOVORITE
Name

Pa bili su

25.05.2021 07:06

Izbori.Opste poznate pljacke.

ODGOVORITE
Name

FORUM

25.05.2021 13:56

Do kada će više ta Zora Vidović krasti ovaj narod? SRAM TE BILO SA SEKOM SAVJETNICOM