SIPA privela Zorana Mamića, čeka ga sudsko ročište

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pod kontrolu stavili Zorana Mamića za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu potjernicu.

Bosna i Hercegovina 19.05.2021 | 09:12
SIPA privela Zorana Mamića, čeka ga sudsko ročište

Iako iz SIPA-e nisu mogli komentarisati ovaj slučaj, Klix.ba saznaje da je Mamić priveden jutros u Međugorju i da je već na putu za Sud BiH gdje će mu biti održano ročište.
Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao utvrditi koje dokumente posjeduje.

Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bh. državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Identičnu proceduru prošao je njegov brat Zdravko koji je takođe proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravosnažno je osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz fudbalskog kluba Dinamo. Na potjernici stoje njegovo ime i prezime, datum i mjesto rođenja te državljanstvo (Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

(Klix Foto: Pixsell)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007

19.05.2021 07:42

Cirkus zivi.Ovi zakoni o dvojnim drzavljanstvima treba zabraniti.Ratni zlocinci,kriminalci itd kad naprave belaj u jednoj drzavi samo se prebace u drugu drzavu i nikome nista.Ubij,siluj opljackaj samo pasu kriminalcima takvi zakoni.Fuj

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2021 12:54

Zakon je pisan za kriminalce. A zna se ko su.

Name

Jaffa

19.05.2021 08:12

Samo da prodje tu sudsku proceduru, pa da nastavi praviti vikendicu u Hercegovini. Ionako su ti zakoni napravljeni da se takvi kriju u BiH, Srbiji ili Hrvatskoj, zavisno kako im kad odgovara.

ODGOVORITE
Name

Србо

19.05.2021 08:51

Држава незна дали човјек има наше држављанство и морају га одвести у СА да би то утврдили.

ODGOVORITE