Rat bukti u pojasu Gaze: Stotine mrtvih

Produbljuje se ratna tragedija na Bliskom istoku. Izraelski avioni i dalje raketiraju pojas Gaze, dok Hamas gađa izraelske gradove. U sukobima je dosad više od stotinu mrtvih. U snažnom raketiranju poginulo je osmoro djece. Iz bolnica vapaj ljekara svjetskim moćnicima - spriječite izraelske vojne udare.

Svijet 15.05.2021 | 18:48
Rat bukti u pojasu Gaze: Stotine mrtvih

Rat bukti u pojasu Gaze. Bolnice su pretrpane ranjenim civilima. Djeca u suzama, stariji se bore za život. Ljekari spašavaju tek rođene bebe.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mere za zaustavljanje vazdušnih udara i blokova izraelske vojske na Pojas Gaze, ublažavajući na taj način patnju lokalnog stanovništva i pružajući hitnu pomoć lokalnim zdravstvenim ustanovama”, poruka je Ashrafa Al-Qidrae, portparola Odjela za zdavstvo u Gazi.

Rakete, bombe, granate… padaju na gusto naseljenu Gazu.

Niko ne zna kada će trenutak cvrkuta ptica zamijeniti buka novog raketnog napada.

Pod sirenama i novim napadima, Palestinci organiziraju posljednji ispraćaj za žrtve izraelskih oružanih dejstava.

“Pozvali su na skup, zbog onoga što se dešava u zemlji. Bio je potaknut time, moj voljeni sine, i nikada se nije vratio”, rekla je Sana Hamdanm majka poginulog Palestinca.

Koliko se Palestinaca nikada više neće vratiti, neizvjesno je, jer se sukobi nastavljaju. Projektili ne biraju mete.

“Istrčali smo iz svoje kuće nakon vazdušnih napada i naša kuća je bombardovana u vazdušnim napadima. A onda smo pobjegli u ovu školu i rečeno nam je da je dim od bombe otrovan. Ne znamo šta je otrov, a znamo samo da se gusti dim poslije eksplozije jako zagušio. Tada se nisam toliko plašila, ali članovi moje porodice rekli su mi da trčim u školu jer ne znamo šta će se dalje dogoditi”, ispričala je Emina – učenica iz Gaze.

“Prošli smo kroz posebno strašnu situaciju koju drugi ljudi ne mogu da zamisle. Borbeni avioni F16 napadali su nas cijelu noć, granatama dolazeći s mora, kopna i neba. Mjesto je uništeno za samo 10 minuta”, naveo je Nabil iz Gaze.

Pogođena je i zgrada u kojoj su bila predstavništva Asociated Pressa i Aljazeere u Gazi.

“Vlasnik zgrade rekao nam je da je naredio da obavjesti sve kancelarije i sve stanovnike, svaki stan, da evakuišu zgradu. Ja i tim smo izašli iz zgrade”, izjavila je Heba Akila, reproterka Al jazeere.

“Znali smo da će vazdušni napadi rezultirati ogromnim gubicima i štetom za stanovnike i civilne objekte, ali nismo očekivali da će naša kancelarija biti meta napada. Kada je kancelarija napadnuta, neke moje kolege su povrijeđene, a kancelarija je raznesena. Nismo očekivali da će i izvještači biti mete napada”, ispričao je Mothana, novinar.

Veliku štetu i žrtve trpi i izraelska strana, čiji protivraketni štit ne može spriječiti svaki napad Hamasa.

Pogođena je stambena zgrada u središnjem Izraelu. Spasilačke ekipe evakuišu stanovnike. Ima poginulih i povrijeđenih.

Dan Nakbe ili Dan velike katastrofe – Palestinci obilježavaju baš danas, u znak sjećanja na stradanja, progone i masovno raseljavanje Palestinaca od 1948. kada je na današnji dan proglašena nezavisnost Izraela.

Naočigled cijelog svijeta velika katastrofa zadesila ih je i danas. Daleko od ratnog žarišta u Njujorku, Savjeta bezbjednosti UN o situaciji U Gazi raspravljaće tek sutra.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tuga

15.05.2021 19:12

Nisam ni na cijoj strani nit me interesuju previse. Poceli ste prvi sa oruzjem i jos uvijek prijetite raketama e pa doslo vrijeme na naplatu...

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2021 21:01

Na koga mislis da je poceo prvi.Ovaj sukob su poceli izraelci.U vrijeme amazana upadali svaku vece u dzamiju tukli ih i prebijali i sta bi ti uradio.

Name

Osvete na neduznim

15.05.2021 19:34

Hamas je zlo veliko za Palestince. Israel ne gonja i ne ubija Hamas nego djecu i zene. Tuzno i zvjerski.

ODGOVORITE
Name

Tuge i jada

15.05.2021 19:39

Bas briga Hamas da ginu neduzni/zene i djeca. Fakticki to je sa strane Izraela Isto kao Hamas, ruse sve pred sobom Ali najmanje hamasovce.

ODGOVORITE
Name

Katastofa

15.05.2021 20:47

Ne razumijem molbe medjunarodnoj zajednici da zaustavi nasilje. Dovoljno je da prestanu sami bacati bombe, druga strana bi automatski takodje prestala da to radi. Iskreno mi je zao svakog civila, i nastradalih i onih koji zive u strahu. Ali pozivanje nekog izvan da prekine sukob je zaista ironicno. Kao da se rugaju svom sopstvenom narodu...

ODGOVORITE
Name

mexiko

15.05.2021 22:38

Sto ste trazili to ste dobili Sad vam Izrael kriv Vi ste i tvorci modernog terorizma pa vam se i vraca istom mjerom

Name

Beg

15.05.2021 22:09

Kod njih aman nema korone?

ODGOVORITE
Name

M. Olbrajt

15.05.2021 22:36

Medjunarodno pravo je obicni papir, sila je zakon kada je interes mocnika u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Srbac

15.05.2021 22:38

Bitno da je Željkica obojila palatu Predsjednika u boje Izraela. A koliko je to ispravno, e to je već druga stvar

ODGOVORITE
Name

Zmaj

15.05.2021 22:49

Asteroid je u zraku. Treba da rokne u zemlju. Vidjet ćete gdje će završiti. Allahova osveta za nedužne je lagana, ali niko se neće spasiti. Kasnije će sve to biti tragično, baš kao i drugi događaji prirodni koji su se dešavali.

ODGOVORITE