Stopa zaraze i smrtnosti pala za 80 odsto

Pet sedmica nakon vakcinacije prvom dozom Fajzerovom, Moderninom ili AstraZenekinom vakcinom,  stopa zaraze među odraslim osobama svih starosnih grupa pala je za 80 posto, pokazalo je italijansko istraživanje. 

Svijet 15.05.2021 | 15:55
Stopa zaraze i smrtnosti pala za 80 odsto

Prvo istraživanje neke države članice EU o stvarnom uticaju imunizacije proveli su naučnici s italijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i ministarstva zdravstva na 13,7 miliona stanovnika vakcinisanih u cijeloj zemlji.

Ljekari su proučili podatke od dana kada je počela vakcinacija u Italiji – 27. decembra 2020., a studija je trajala do 3. maja 2021.

Njihova analiza pokazala je da se rizik od infekcije virusom SARS-CoVa-2, kao i od hospitalizacije te smrtnog ishoda postupno smanjivao nakon prve dvije nedjelje od primanja prve doze vakcine. 

“Trideset i petog dana od primanja prve doze vakcine, naučnici su uočili 80 posto manje slučajeva zaraze, 90 posto manje hospitalizacija i 95 posto manje smrtnih slučajeva od posljedica bolesti”, objavio je Institut.

Istkanuo je da je isti obrazac uočen i u muškaraca i u žena, bez obzira na njihovu životnu dob.

“Ovi podaci govore u prilog efikasnosti kampanje cijepljenja i potrebi da se što prije postigne što veća imunizacija stanovništva kako se više ne bismo suočavali s hitnim medicinskim stanjima”, rekao je predsjednik Instituta, Silvio Brusaferro.

Među gotovo 14 miliona učesnika italijanskog istraživanja, bilo je 95 odsto onih koji su primili obje doze cjepiva Pfizera i Moderne, a ostatak se odnosio na osobe cijepljene AstraZenecinim cjepivom, koje dotad još nisu bile primile drugu dozu.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samo

15.05.2021 15:03

Puna KESA!! ?????

ODGOVORITE
Name

Skeptik

15.05.2021 18:17

Zaraza je pala sama od sebe. Nema veze sa vakcinom.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

16.05.2021 15:20

Izem vam istrazivanje koje placa farmakomafija....eno naroda po americi ne izlazi iz hitne pomoci nakon vakcinacije propast ziva....100 poremecaja razvili

ODGOVORITE