Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće 24. maja

Redovno zasijedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve počeće 24. maja služenjem svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, dok je ustoličenje Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji odgođeno zbog epidemioloških mjera. Ovu odluku je donio Sveti arhijerejski Sinod SPC, pod predsjedništvom patrijarha Porfirija, saopšteno je iz SPC.

Srbija 14.05.2021 | 20:31
Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće 24. maja

Zasijedanje Sabora SPC počeće na praznik Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, a liturgiju će služiti patrijarh Porfirije uz sasluženje arhijereja.

Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja poglavara SPC u Stavropigijalnom manastiru u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu SPC, odgođen je do daljeg, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u južnoj srpskoj pokrajini.

Na sjednici Sabora Srpske pravoslavne crkve 18. februara mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, nakon što se blaženopočivši patrijarh Irinej upokojio 20. novembra prošle godine od posljedica virusa korona.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar