„Grand trade“ ostao bez ekološke dozvole za kompleks u centru Banjaluke

Kompanija „Grand trade“, u vlasništvu porodice Mile Radišića, ostala je bez ekološke dozvole za stambeno-poslovni kompleks koji gradi u centru Banjaluke, te je u obavezi da pribavi novu dozvolu.

Republika Srpska 14.05.2021 | 10:46
„Grand trade“ ostao bez ekološke dozvole za kompleks u centru Banjaluke

U „Tehničko-ekološkom zavodu“ Banjaluka naveli su da je „Grand trade“ za predmetni kompleks imao ekološku dozvolu izdatu 26. decembra 2014. godine.

„Investitor nije izvršio njenu obnovu u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola, stoga je u obavezi da ponovo pokrene cijeli postupak pribavljanja ekološke dozvole“, naveli su zavodu.

Taj zavod uradio je povodom toga Prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu za projekat urbanog razvoja, odnosno kompleks poslovno-stambenih objekata u Banjaluci koji gradi „Grand trade“.

U tom dokumentu se navodi da je za navedenu investiciju preduzeće „Stilling“ Banjaluka izradilo UTU uslove 2007. godine i na osnovu te dokumentacije Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je 2011. izdalo lokacijske uslove.

Zatim su u septembru 2009. godine dopunjeni UTU uslovi, a po pitanju definisanja faznosti formiranja građevinske parcele.

U „Tehničko-ekološkom zavodu“ su naveli da će se redosljed građenja objekata u okviru kompleksa odrediti naknadno.

U tom zavodu su procjenjivali uticaj na zdravlje stanovništva, na kvalitet vazduha, vode i zemljišta, uticaj na buku i uticaj na klimatske parametre.

„Na osnovu analize identifikovanih uticaja moguće je donijeti generalni zaključak da su uticaji ovog objekta na životnu sredinu takvi da se specificiranim mjerama mogu dovesti u prihvatljive granice. Izgradnja i eksplotacija kompleksa može se prihvatiti sa stanovišta mogućih uticaja na životnu sredinu, te na  osnovu izvršene procjene identifikovanih uticaja i definisanim mjerama za sprečavanje/smanjenje identifikovanih emisija i uticaja, rad ovog objekta može organizovati u skladu sa svim pozitivnim načelima zaštite životne sredine i mjerema koje će biti definisane u ekološkoj dozvoli“, naveli su u zavodu.

Podsjećamo, Radišić u takozvanom Picinom parku gradi poslovni objekat čiji je dio već kupio M:tel i Lutrija RS.

Radišić je krajem 2013. godine osuđen na tri godine pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog toga što je manipulisanjem cijenama Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio Republiku Srpsku za više od 550.000 evra.

On je iskoristio „propust“ policije i tužilaštva da protiv njega pokrenu i finansijsku istragu, pa je u međuvremenu tužio Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS jer mu nije vratila 183.000 KM kojima je kupio akcije Medicinske elektronike, a koje su, nakon što je osuđen na kaznu zatvora vraćene IRB-u.

Na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Tunjice u Banjaluci javio se 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bjekstvu. Pretpostavljalo se da je boravio u Srbiji.

Početkom oktobra 2017. godine pušten je na slobodu.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Манте се спрдње

14.05.2021 09:29

Миле кад лупи печат све су дозволе ту. Нико не смије да писне јер Миле је бог. Тишина тамо.

ODGOVORITE
Name

BB

14.05.2021 09:53

Presipanje iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

oglavinq

14.05.2021 10:09

i ? sta sad? kao srusice ga, pa ovaj ne moze ni oko kod kajaka da srusi. samo prica u prazno

ODGOVORITE
Name

Jaffa

14.05.2021 10:10

Kume, aj u 100 marke da će to brzo riješiti...kao da je problem ta ekološka dozvola...taj čitav projekat je sumnjiv!

ODGOVORITE
Name

Kum mile 2

14.05.2021 10:27

Kume izgleda da gubim neke konce iz ruku u bl nije kao svih ovih godina

Name

Iskreno

14.05.2021 10:48

Bitna, jako bitna dozvola, u normalnom i zakonito svijetu. Ovdje je to mrtvo slovo na papiru. Ta dozvola nikakve veze nema sa stanjem na terenu, kada se radi o tajkunima. Odgovorno tvrdim.

ODGOVORITE
Name

Kalinic

14.05.2021 11:04

Ne mogu shvatiti da ima budala kojima smeta da se Banja Luka gradi, da bude moderna i savremena...takvi prizeljkuju da to bude mahala i seher, kakva je bila prije zemljotresa.

ODGOVORITE
Name

Nije to jedino

14.05.2021 11:09

Sto ce Dodik i crveni kriminalci izgubiti

ODGOVORITE
Name

D

14.05.2021 19:10

Ovo je država kriminalaca. Šta može neki ćata jednom Radišići. Svako bi i pet godina lijepo ležao u zatvoru, a pare imao na računu.

ODGOVORITE