O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država

Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora sa Kosova, to je kolektivna odluka, poručila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući mogućnost odlaska Kfora sa Kosova, o čemu je ranije danas govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 13.05.2021 | 17:52
O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država

"Postoje određene strukture koje daju punomoć i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju. U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenose ruski mediji.

Ona se osvrnula i na nedavnu posjetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Prištini.

"Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor", saopštila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu "obavezne da preduzimaju mjere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to".

Ona je najoštrije osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.

"To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope", zaključila je portparolka ruskog MIP.

(Tanjug)

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Narkokriminalna

13.05.2021 16:15

Crna rupa je nista naspram njihove monstruoznosti trgovine ljudskim organima sto sve objasnjava o kakvoj tvorevini je rijec, zlo covjecanstva kao NDH.

ODGOVORITE
Name

Uh

14.05.2021 03:55

Ja dobre potparolke

Name

Maria

13.05.2021 18:02

Je top ribetina, bolja od sanje vulić.

ODGOVORITE
Name

Samo joj

13.05.2021 18:26

...je osmjeh - katastrofa! Ljepša je dok se ne nasmije...