Stanivuković traži da se javni skupovi mogu održavati na više mjesta

Gradonačelnik Draško Stanivuvković uputio je Skupštini Grada Odluku o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, kojom bi se omogućila sloboda javnog okupljanja i na drugim javnim površinama na području grada, a ne samo na Trgu Кrajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što je sada slučaj.

Republika Srpska 13.05.2021 | 14:51
Stanivuković traži da se javni skupovi mogu održavati na više mjesta

Važećom Odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova propisano je da se za održavanje javnih skupova na području grada određuju prostori Trga Кrajine i Parka „Mladen Stojanović“, a u naseljima gdje nema javne površine – na drugim pogodnim površinama, uz saglasnost nadležnog odjeljenja gradske administracije i vlasnika zemljišta.

Prema novoj Odluci, koju bi odbornici trebalo da razmatraju na narednom skupštinskom zasjedanju, za održavanje javnih skupova, uz dosadašnje prostore, određuju se i druge javne površine koje su pogodne za organizovanje tih skupova u smislu Zakona o javnom okupljanju.

Namjera je da se ova Odluka uskladi sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, između ostalog, propisuje da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja, kao i da se za ostvarivanje ovog prava ne smiju postavljati nikakva ograničenja, osim onih koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne i javne bezbjednosti.

Prijedlog za unapređenje transparentnosti, odgvoornosti i integriteta u dijelu koji se odnosi na usklađivanje podzakonskih propisa sa međunarodnim standradima u oblasti slobode okupljanja, Gradu je predložilo i više udruženja građana.

(banjaluka-24.com)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mexiko

13.05.2021 14:01

Slazem se sa DRASKICEM nek jedno od tih mjesta bude njegovo dvoriste Fino je pokoseno veliko ogradjeno stepeniste dusu dalo za govornike a i kod kuce si totalna ful gotiva

ODGOVORITE
Name

OBELIX

13.05.2021 14:26

100% se slažem,idealno mesto,a može puno ljudi da bude prisutno.

Name

Bl

13.05.2021 14:38

Odlična ideja. A još jedno da bude u Bakincima, čisto radi reciprociteta. A i da vidimo taj lux resort, nastao u močvari, od naših para.

Name

Tako je

13.05.2021 14:55

Posten narod svuda moze, pa i kod Draska u dvoriste. Crvena stoka, s druge strane, samo u krug zatvora na Tunjicama.

Name

Arm

13.05.2021 16:10

Draško,tvoj sam fan,ali daj uozbilji se malo,okreni se ozbiljnim stvarima,uzmi nekog normalnog starijeg čovjeka za savjetnika jer ne znaš sve,bojim se da ćeš na kraju postati smiješan.Oladi malo,u pamet se.Vjeruj mi ,ovo ti je bratski savjet,jer ako ovako nastaviš,napraviće pajaca od tebe.

ODGOVORITE
Name

Sead

14.05.2021 05:40

Drasko je doktor nauka za Vas! Tako mu se trebate obracati ,s postovanjem!