U BiH zakoni važe za građane, ali ne i za političare?!

Pred  Parlamentarnom komisijom za utvrđivanje stanja u bh.pravosuđu danas je svjedočio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija.On tvrdi da problemi postoje u svim pravosudnim institucijama u BiH.

Bosna i Hercegovina 11.05.2021 | 19:53
U BiH zakoni važe za građane, ali ne i za političare?!

Stanje nije dobro, ali se može popraviti, kaže Lagumdžija i dodaje da je većina zakona kvalitetna,ali je problematična primjena.

Na pitanje da li je tačno da zakon važi samo za građane ali ne i za političare i funkcionere, koji se povezuju sa kriminalom i korupcijom, Lagumdžija odgovara.

- Uh,.. postoji ta percepcija javnosti i to je na određeni način i detektovano u izvještajima međunarodnih stručnjaka koji su se bavili procjenom pitanja vladavine prava u BiH. Moram reći da i ja dijelim to mišljenje- rekao Lagumdžija. 

Odgovornost za takvo stanje, po Lagumdžiji, leži u istražnim policijskim organima, koji ne obavljaju dobro svoj posao ako su predmet istrage pojedini političari, ali problem su i tužilaštva.

Javna je tajna da se pojedini predmeti dodjeljuju tzv.,,podobnim''tužiocima. Da bi se to spriječilo uveden je CMS sistem koji vrši elektronski podjelu predmeta ,međutim taj sistem u mnogim tužilaštvima se ne upotrebljava.

CMS sistem nije u upotrebi ni u Tužilaštvu BiH, što je svjedočeći pred Komisijom potvrdila i glavni tužilac Gordana Tadić, ističući da ona lično određuje koji će tužilac raditi na kojem predmetu.Protiv nje je zbog toga pokrenut disciplinski postupak koji je još u toku. 

(BN)
 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pravda

11.05.2021 18:18

Tacno tako,zakon vazi za sirotinju koji sebi u sumi nasjece 2 metra drva da se ne bi porodica smrza a pliticari kradu milione i zakon za njih ne vazi.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

11.05.2021 18:19

Pa gradjani su to izabrali.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.05.2021 19:14

Ovaj sistem su napravili i finansirali stranci, uz saradnju domaće politike i mafije.

Name

@Jaffa

11.05.2021 20:46

Jeste, sve su drugi krivi. Strasno. Pa mogu stranci i mafijasi da smisle sta god zele, danasnji svijet ne funkcionise vise po pravilima sile, tako da bez gradjana da podrze sve to na izborima BiH nikada ne bi mogla biti ovakva. Odrastite i preuzmite odgovornost za svoje postupke. Kod nas nista ne valja, al nekako nikad nismo mi krivi...

Name

Re @Jaffa

11.05.2021 21:35

Evo, preuzimam odgovornost. I šta sad? Ne donosimo mi obični ljudi odluke, već ovi na vlasti.

Name

Kritičar

13.05.2021 19:19

Re Jaffa i Nostadamus Jeste, građani su izabrali.... To je zvanično! A i vi što ste ovo napisali znate da postoji izborni inžinjering i da to nije prava volja građana! Zato ne lupetajte više da je narod kriv!

Name

Dobro

11.05.2021 18:27

Volim te zakone.

ODGOVORITE
Name

Sidarta

11.05.2021 18:37

Problem je u nedostatku kontrole rada pravosudnih institucija. Sudije i tuzioci su "nedodirljivi" i kao takvi su podlozni uticaju politike i kriminalnih lobija. Stalno se prica o tome, ali se nista efikasno ne cini da se to sprijeci. Jedini ispravan potez je revizija svih sudskih i tuzilackih postupaka i sporova unazad 20 godina te donosenje odgovarajucih akata koji bi to podrzali. Svaki izgovor bi isao u prilog kriminala.

ODGOVORITE
Name

Bago

11.05.2021 18:38

Ništa novo

ODGOVORITE
Name

[email protected]

12.05.2021 06:20

Ma mi smo nebeski narod...

ODGOVORITE
Name

Pa

12.05.2021 08:16

Politicari su iznad zakona tudji novac trose kao d im je cacevina bahate se bogate se milionimaaa prlhavog nkvcaa kupuju ucjenjuju potkivaju po cijelom svijetu prljavi kapital deponuju od Rusije Madjarske Turske Kipra itd do Beograda na vodi i cijele Srbije baze prljavog kapitala!!! Iznax zakona urusili sistem institucije zarobili kozaaa nostraaa!21 vijeka!!

ODGOVORITE