Institucije troše novac bez ikakve kontrole u Srpskoj

Bez organizovanja javnih saslušanja revidiranih institucija, nema ni potpune kontrole trošenja javnog novca“ – istaknuto je danas u Banja Luci na press konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI) koji su predstavili Analizu procesa javne revizije u Republici Srpskoj za period 2016 – 2019. godina.

Republika Srpska 11.05.2021 | 13:29
Institucije troše novac bez ikakve kontrole u Srpskoj

Nakon objavljenih revizorskih izvještaja, obaveza institucija je realizovati revizorske preporuke, što u velikoj mjeri izostaje. Takođe obaveza Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske je organizovati javna saslušanja revidiranih institucija – što se u praksi ne dešava.

Kroz Analizu, CCI upozoravaju da pristup procesu javne revizije u Republici Srpskoj, treba biti znatno odgovorniji od strane revidiranih institucija i Odbora za reviziju NSRS. Za period od 2016. do 2019. godina, Glavna služba za reviziju, je zaključno sa decembrom 2020. godine objavila 267 izvještaja o finansijskoj reviziji institucija u Republici Srpskoj od kojih najviše čine korisnici budžeta, (njih 127).

Za finansijske izvještaje u periodu od 2016 – 2019. godine dato je 106 pozitivnih, 145 mišljenje s rezervom i 16 negativnih mišljenja.

Zabrinjavajuće je da 51% mišljenja s rezervom, i dodatnih 7% negativnih mišljenja, ukazuje da revidirani subjekti i dalje u značajnom broju ne rade u skladu sa zakonima i drugim propisima te da je njihova finansijska disciplina još uvijek nedovoljna.

Ono što bi pomoglo spriječiti dalje ponavljanje sličnih ili istih propusta jesu javna saslušanja pred nadležnim Odborom u Narodnoj skupštini RS koja trebaju omogućiti učešće javnosti, medija i organizacija civilnog društva. To bi bila prilika da revidirane institucije pojasne uočene nedostatke, te pokažu odgovornost i ozbiljnost u radu, preuzimajući obavezu realizacije preporuka koje bi dovele do otklanjanja nedostataka.

Takođe, Odbor za reviziju može da predloži Narodnoj skupštini smanjenje budžeta budžetskih korisnika, na osnovu nalaza i preporuka iz izvještaja o reviziji.

Međutim, ovakva javna saslušanja izostaju, što u najmanju ruku znači neispunjavanje zakonom precizirane uloge Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske a u konačnici dovodi do nepostojanja kontrole trošenja javnog novca.

Nažalost, posljednje javno saslušanje revidiranih institucija sa uključivanjem javnosti organizovano prije 10 godina – što neosporno ukazuje da uloga Odbora za reviziju NSRS u kontroli trošenja javnog novca nije dovoljno iskorištena, čime se dodatno otvara prostor neodgovornom trošenju novca građana Republike Srpske i mogućoj korupciji, navedeno je u analizi CCI.

S obzirom da je Glavna služba za reviziju dostavila sve konačne revidirane izvještaje, jasno je da Odbor za reviziju nije postupio prema svim izvještajima kako je to propisano Poslovnikom o radu, Smjernicama Odbora i Zakonu o reviziji. Očigledan je primjer negativan revizorski izvještaj za APIF, koji nije razmatran u Narodnoj skupštini, pred poslanicima.

Dodatno, zabrinjava činjenica ističu u CCI, da je Glavna služba za period 2016 – 2019. god. uputila čak 2172 preporuke revidiranim institucijama. Međutim, od 1672 preporuke za period 2016 – 2018. god. samo 23% posto preporuka je realizovano do kraja 2020. godine. Ovo upućuje da ne postoje jasno propisane sankcije za nepoštivanje preporuka, što pojedine revidirane institucije očigledno koriste i ne postupaju po upućenim preporukama.

U ovom kontekstu, bitno je istaći, da uspjeh revizije ne zavisi samo od rada Službe za reviziju, nego je ključna obaveza djelovanja ostalih institucija, poput tužilaštava, parlamenta, političkih aktera i u konačnici i sudova. Tim povodom, Centri civilnih inicijativa pozivaju na unapređenje procesa javne revizije u Republici Srpskoj.

Korak ka uspješnijoj kontroli trošenja javnog novca biće sigurno odluka Odbora za reviziju da organizuje javna saslušanja uz prisustvo medija i zainteresovane javnosti, kao i konačne aktivnosti parlamenata, tužilaštava, političkih partija i sudova da koriste proces javne revizije i rade u korist svih građana i građanki, istakli su i CCI.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BL PAPRIKOVAC

11.05.2021 14:41

Sve mi se čini da treba investirati u zatvore! Ni sami nismo svjesni koliko bi u tom gradu bilo stanovnika!

ODGOVORITE
Name

Miki

11.05.2021 14:51

Zadnje im bilo dabogda..

ODGOVORITE
Name

Expert

12.05.2021 04:48

Dodikova banda je glasala za povećanje antisrpskoj budžeta Bih pa sarajevska čaršija troši naše pare.

ODGOVORITE