"Hamas prešao crvenu liniju, skupo će platiti"

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras održava hitne konsultacije zbog rasplamsavanja ratnog sukoba između Izraela i militantnog palestinskog pokreta Hamas. Izraelska vojska bombardovala je brojne ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketne napade Hamasa iz Gaze ka Jerusalimu.

Svijet 10.05.2021 | 22:40
"Hamas prešao crvenu liniju, skupo će platiti"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas "prešla crvenu liniju" raketnim napadom na Јerusalim.

On je najavio oštar odgovor.

- Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo - istakao je Netanijahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vrijeme nastaviti.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je u izraelskom napadu na Pojas Gaze poginulo devetoro ljudi, a prema navodima palestinskih medija, među žrtvama je i troje djece.

Prethodno su u Јerusalimu odjeknule eksplozije, nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum Hamasa upućen Vladi Izraela da povuče bezbjednosne snage iz kruga džamije Al Aksa u Јerusalimu.

Predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida izjavio je da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Јerusalimu.

Zbog eskalacije nasilja u istočnom Јerusalimu večeras su održane i hitne konsultacije u Savjetu bezbjednosti UN.

U ekskluzivnoj izjavi za Bn televiziju počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže da je sigurno da će se sukobi nastaviti.

Prije vazdušnih napada Hamasa došlo je do sukoba izraelske policije i Palestinaca kada je policija upala u Hramovnu goru, gdje je napadnuta kamenjem i ručno izrađenim oružjem.

Policija je na napade odgovorila šok bombama, suzavcem i gumenim mecima. Palestinsko društvo “Crveni polumjesec”saopštilo je da su najmanje 334 Palestinaca povrijeđena u neredima.

Zbog eskalacije sukoba, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države pozvali su obje strane da smjesta obustave borbe.

(BN/Agencije)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar