Uspjeh Srbije u vakcinaciji protiv kovida-19

Srbija je postigla zapaženi uspeh u vakcinaciji svog stanovništva protiv korona virusa, ponajviše zahvaljujući isporukama vakcina iz Kine i Rusije, navodi američki portal PBS.

Srbija 09.05.2021 | 13:19
Uspjeh Srbije u vakcinaciji protiv kovida-19

Dok se brojne zemlje sveta dovijaju kako da obezbede dovoljne količine vakcina za svoje građane, u Srbiji se imunizacija sprovodi čak sa četiri vakcine: kinskim Sinofarmom, ruskim Sputnjikom V, AstraZenekom i Fajzer/Bajontekovom vakcinom.

Među prvima su se vakcinisali ministri, kaže se u autorskom članku na američkom portalu PBS i podseća da se premijerka Ana Brnabić vakcinisala Fajzer/Bajontekovom vakcinom, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ruskim Sputnjikom V, a ministar zdravstva Zlatibor Lončar kineskom vakcinom.

Vakcinacija u Srbiji je besplatna za sve punoletne građane i obavlja se na brojnim punktovima za vakcinaciju u Beogradu i drugim srpskim gradovima, a prema zvaničnim podacima vlade, dnevno se vakciniše od 7.000 do 10.000 ljudi širom zemlje.

Srbija je prva evropska zemlja u kojoj je odobrena upotreba kineske vakcine Sinofarm i već do početka marta u Beograd je stiglo oko dva miliona doza vakcina iz Kine, što je značajno više nego što su mogle da isporuče zapadne farmaceutske kompanije, ali i Rusija, tradicionalni istorijski saveznik Srbije, navodi portal.

Zahvaljujući nabavci kineskih vakcina Srbija je već do sredine marta uspela da vakciniše više punoletnih osoba od bilo koje druge zemlje članice EU, pa je tako stopa vakcinacije u Srbiji dvostruko viša nego u Španiji ili u Nemačkoj, a Srbija je po uspešnosti i efikasnosti programa imunizacije stanovništva četvrta najuspešnija zemlja na svetu, iza Izraela, Velike Britanije i SAD, podseća se u članku objavljenom na portalu PBS.

Do marta u Srbiju nije stigla ni jedna doza "zapadnih" vakcina iz međunarodnog programa Kovaks već su desetine hiljada doza Fajzer/Bajontekovih i AstraZenekinih vakcina isporučene na osnovu ugovora koje je potpisala vlada u Beogradu.

Kineski predsednik Si Ðiping nazvao je kineske vakcine "javnim dobrom" i Kina je do marta ove godine izvezla svoje vakcine u 25 zemalja sveta.

Srbija je postala svojevrsna odskočna daska za nastup Kine na širem evropskom tržištu, a saradnja između dve zemlje nije ograničena samo na vakcine, jer Beograd i Peking sarađuju i na velikim projektima u Srbiji, kao što su izgradnja brze pruge koja se većim delom finansira kineskim kreditima i trebalo bi da bude završena do 2024. godine.

U okviru privredne saradnje sa Kinom u Srbiji se grade putevi i mostovi, a na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove infrastrukturne projekte, prenosi PBS.

Srbija je do kraja marta uspela da vakciniše sa obe doze vakcine 17 odsto svoje populacije i ukoliko bude postala prva evropska država koja je uspela da sprovede potpunu imunizaciju svog stanovništva, biće to velikim delom i zahvaljujući bliskoj saradnji sa Kinom, zaključuje se u članku američkog portala PBS.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sve krediti

10.05.2021 10:44

...i politički interesi. Zašto je jedan kineski naučnik rekao da su vakcine neučinkovite? Poslije su ga ekspresno demantovali... Dajte ljudi, ko vjeruje Kinezima? Pa Srbi!

ODGOVORITE