"Non pejper" je neobavezujući dokument. BiH je to digla na visok nivo, jer odgovara Dodiku i Bakiru

- Mislim da je Dodik u svojoj priči o mirnom razdruženju i u "Non pejperu" tražio argumentaciju za svoje poglede, pri čemu je zanemario da u tom "Non pejperu" piše “dio Republike Srpske bi se priključio Srbiji”,a ne cijela Republika Srpska. Drugo, ono što se meni čini, da jedini dobitnici u tom dokumentu, jesu Albanci..., rekao je počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić gostujući u emisiji „Puls“ BN TV.

Republika Srpska 06.05.2021 | 21:52
"Non pejper" je neobavezujući dokument. BiH je to digla na visok nivo, jer odgovara Dodiku i Bakiru

Ivanić je ocijenio da je "Non pejper" potpuno neobavezujući dokument i da do danas se ne zna ko ga je izbacio.

- Jedni tvrde da je "Non pejper" kreirala Slovenija. Slovenija tvrdi da s tim nema nikakve veze. Ako su u tom dokumentu učestvovali neki domaći političari, onda nisu dobro vidjeli šta u njemu piše. Mislim da je Dodik u svojoj priči o mirnom razdruženju u tom "Non pejperu" tražio argumentaciju za svoje poglede, pri čemu je zanemario dvije stvari. Jedna stvar je da u tom "Non pejperu" piše “dio Republike Srpske bi se priključio Srbiji”,a ne cijela Republika Srpska. Drugo, ono što se meni čini, da jedini dobitnici u tom dokumentu, jesu Albanci, jer bi iz te priče dobili Kosovo, dobar dio Makedonije. Jedino oni u suštini ništa ne bi izgubili, rekao je Ivanić. 

Ivanić ocjenjuje da je najveću pažnju "Non pejper" privukao u BiH, i nigdje drugdje. 

 - BiH je tu temu "Non pejpera" digla na tako visok nivo, jer to odgovara i Dodiku i Izetbegoviću, jer na sto stavlja stvari koje njima pomažu da budu jedan kobajagi jaki Srbin, a drugi jaki Bošnjak. To kod drugih apsolutno nije izazvalo nikakvu pažnju. To nema nikakve reperkusije na međunarodnom nivou, rekao je Ivanić.

"Non pejper", po mišljenju Ivanića, nije dobar po srpski narod.

- Zato što bi dio Republike Srpske, po toj priči ušao, a otišlo cijelo Kosovo. Oni koji se iz srpskog naroda pozivaju na to, uopšte ne razmišljaju o implikacijama za cijeli narod, nego razmišljaju o koristi za sebe, što je karakteristika onoga što radi SNSD i Dodik, rekao je Ivanić. 

On dodaje da podrške o mirnom razdruženju nema. 

- Ko nas podržava u priči o mirnom razdruženju? Nema nikoga. To je sve završeno i samo napravljena jedna nova tema, ne bi li SNSD vratio svoj politčki autoritet i dobio više glasača. Ništa drugo. To nema rezultata - rekao je Ivanić. 

Govoreći o zaduženosti Republike Srpske, Ivanić je istakao da je strašna zemlja koja se zaduži za toliki iznos novca kao Republika Srpska, a samo jedan čovjek odlučuje o svemu.

- Samo Milorad Dodik. O svemu on odlučuje, ali bukvalno o svemu.Takva koncentracija moći se nikad nije desila koju imamo posljednjih godina. Kad je član Predsjedništva imao tu ulogu, bilo koji od Dejtona, pa do danas koji ima Dodik? On odlučuje kad će se povećati plata, kad penzije, kad će biti policijski čas, kad uvoditi mjere, rekao je Ivanić. 

On je postavio pitanje kakve veze član Predsjedništva ima sa tim odlukama. 

- To je najveći prenos nadležnosti u istoriji - da članu Predsjedništva dajete pravo da odlučuje o autonomnim odlukama i institucijama Republike Srpske, i premijera, i predsjednika, a što je najgore oni to prihvataju, rekao je Ivanić. 

Na pitanje hoće li opozicija jedinstveno izaći na izbore, Ivanić je odgovorio:

”Uvjeren sam da hoće i ne mislim da će tu uopšte biti velikih problema. Naravno, kada vrijeme, posebno oko kandidata, dođe na to“. 

Ivanić je ocijjenio da će se jednog dana moći sagledati efekti cijelog ovog perioda, i politički, i nacionalni i ekonomski i biće jako tmurna slika tog momenta. 

- Tada neće biti plaćenih analitičara i medija koji glorifikuju stvari koje se ne bi smjele glorifikovati, zaključio je Ivanić u emisiji “Puls” BN TV.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Da

06.05.2021 19:32

Neobavezujuci je. Ali ime Srpske Demokratske Stranke je obavezuje na Srpstvo, a vas na Demokratski napredak ili progres.

ODGOVORITE
Name

Onako

06.05.2021 19:58

Nezavisno slažem se.

Name

Salko

06.05.2021 20:24

Ma dajte vise da se ko ljudi podjelimo. Pa da se RS i Federacija kao samostalne drzave takmice ko ce biti bolji. Niko nikog tada nebi mogao da krivi

Name

re

06.05.2021 21:10

demokrate, socijaldemokrate, socijalne, drustvene, nezavisne, nazivi u strankama su samo floskule.

Name

Kažu

06.05.2021 19:39

Da je ovaj Ivanić Britanski špijun, ja ga nisam vidio na Britanskim Tenkovima i Transporterima 1997- 98 . godine, ko zna koje. Još kada bi Ivanić znao da današnje "partrite", bez ikakvih problema voze "rejndž- rovere".

ODGOVORITE
Name

Kum

07.05.2021 05:11

Slabo vidiš, još slabije znaš

Name

Re

07.05.2021 10:51

Svako ko je za normalizaciju odnosa i smirivanja usijanih glava je špijun a ovi koji rade suprotno od toga i odnose nam godine u nepovrat kao i sto prave sirotinju od buducih generacija nisu.Balkanska logika.

Name

витомир

06.05.2021 19:48

шупља прича милетова пред сваке изборе он глуми лажног патриоту и чува РС само се надам да је га народ сит и да је прокужио лажног патриоту

ODGOVORITE
Name

Re Vitomir

07.05.2021 05:36

Kad su izbori ????

Name

izraelac

06.05.2021 20:32

zna se ko ga je izbacio CIA američka i Nato pakt. da preispita namjere političara na balkanu. npr na toj karti zemlje balkana koje su u NATO nisu za podjele nit se diraju.. znači ove zemlje koje su sa proruskom polotikaom one se dvoume i prave polotiku podjele radi konfliketa koji odgovara rusima. znači logično da su to igre provokacije od kojih leti glava glupim političarima... mamac ili klopka

ODGOVORITE
Name

Shhhh

06.05.2021 22:01

Pusti ih ?

Name

BL

06.05.2021 21:11

Stranke sa nacionalnim predznakom treba zabranit.

ODGOVORITE
Name

Kvempo Petrovic

06.05.2021 21:21

Zašto niko ne pominje non pejper seoskog đilkoša iz Laktaša Milorada Dodika gdje je, u intervjuu za DW, iscrtao Srpsku tako da je dijelom pripaja Srbiji, a njen dio ispod Čemerna - Hercegovinu daje hrvatima ?

ODGOVORITE
Name

Anja

06.05.2021 22:08

Gospodina Ivanica odmah vratiti u politiku, makar i prisilom!!!!!

ODGOVORITE
Name

klokan

07.05.2021 00:25

jedan pametan i posten i pravi politicar mladen ivanic

ODGOVORITE