Kamen temeljac za HE "Buk bijela" na Drini 17. maja

- Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu "Buk bijela" na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Srbija 29.04.2021 | 21:06
Kamen temeljac za HE "Buk bijela" na Drini 17. maja

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa Republikom Srpskom.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most "Bratoljub" između Ljubovije i Bratunca.

"Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obe strane mosta", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

"Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata", rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu "Buk bijela", što je, kaže, strateški projekat "do kojeg nam je mnogo stalo".

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sljedeće godine.

"Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom biće u vlasništvu Srbije", rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sjednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona.

Podsjetila je da Srbija podržava i četiri opštine Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

"Mnogo je urađeno i ponosna sam što sam bila premijerka kada je na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika ustanovljen novi praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, u znak sećanja na datum probijanja Solunskog fronta. Ponosim se svime što smo uradili", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je mir najvažnija stvar za nas u ovom trenutku i da ništa ne sme da kompromituje mir, koji je porteban za dalji razvoj i napredak.

"Dobro nam ide, to nije palo s neba, rezultat je hrabrog rada i ne smemo da stanemo. Jedina naša poruka je mir, koji je potreban čitavom Balkanu i naša politika uvek sledi te naše reči, a to smo mogli da vidimo i sada kada niko u regionu nije imao vakcine, nesebično i solidarno smo deili naše", rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je sa Vučićem skoro razgovarala o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Sarajevu, dodajući da bi volela da takve projekte radimo i sa nekim drugim narodima.

"Volela bih da smo sa Prištinom, kada su uvodili takse od 100 odsto, stavljajući etnički predznak namirnicama, mogli da razgovaramo kako da izgradimo park, da digitalizujemo škole, nešto što će značiti drugačiju budućnost. Ali, sa te strane nismo imali sagovornika", rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da širi politiku mira i saradnje, razumijevanja, jer je to jedini način da se ide naprijed.

"Srbiji je u interesu mir, stabilnost, dijalog, razumevanje i saradnja", zaključila je Brnabić.

Ministar infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da su izdvojena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, sa čime bi trebalo da se krene na jesen, dok, kako kaže, do kraja godine računa na građevinsku dozvolu.

On je naveo da je započela i komunikacija sa predstavnicima BiH, na centralnom nivou, o kontroli neba iznad budućeg aerodroma Trebinje.

"Ne žeimo da mi finansiramo aerodrom, a da kontrolu neba ima treća strana, ne Srbija, ne BiH, nego Hrvatska. Želimo da podržimo BiH da kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ako ne, onda to može SMATSA. Otvorili smo kompleksno pitanje, koje je i političko i strateško i planiramo da ga rešimo u narednih godinu dana kako bismo zaštitili imovinu Srbije u RS", rekao je Momirović.

(Tanjug) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Гацко

29.04.2021 19:27

Зар Требињски аеродром није требао да се заврши крајем ове године?Зашто опет учествујете у кампањи црвене секте?

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2021 20:45

Bas se javno vidi,kako podrzavaju sektu uoci izbora. A sve kazu da se ne petljaju u izbore.

Name

Бањалучанин

30.04.2021 06:29

Опозиција на апаратима. Дај будите реални, па ко је још вјеровао да за годину дана можеш да купиш земљу, урадиш пројекат и обезбиједиш новац за аеродром? Политика је то, добри мој народе српски. Добри али плитки.

Name

Gacko 2

30.04.2021 18:53

Kamen temeljac BUK BIJELA polozen je 1962 godine mislim netreba ponavljat drugi mogla bi voda odnijet

Name

Пс Гаврило

29.04.2021 19:30

Зашто?

ODGOVORITE
Name

Znate Kako

29.04.2021 19:30

Ovi koju budu išli avionom do aerodroma Tivat i li Ćilipi (Dubrovnik), u stvari oni će sada svi ići na Trebinjski aerodrom i odatle autobusima na odredišta koja su zamislili, jednostavno da malo razgledaju Hercegovački krš, naravno to će da plate, nema ništa džabe.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

29.04.2021 19:59

Zar aerodrom i hidrocentrala nisu već završene?

ODGOVORITE
Name

Славиша

29.04.2021 20:41

Колико су до сада положили камена темељаца могли су направити цијелу брану.Било би занимљиво направити хронологију полагања досадашњих камења,ко је положио и гдје су.

ODGOVORITE
Name

Рибар

29.04.2021 22:57

Надам се да ће бити довољно памети да се прије пустања бране у погон да заврши пут до Шћепан поља и мост- вијадукт на ушћу Сутјеску у Дрину, као наставак пар километара магистралног пута долином Сутјеске до Тјентишта, све како би се избјегао 20 километара дуг планински превој Пређел на садашњем магистралном путу од Фоче према Тјентишту и Херцеговини.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

30.04.2021 06:12

SNS u službi SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

lazar

30.04.2021 06:34

Ovo je ocigledno samo podrzavanje i nista vise za ove sto su sada na vlasti

ODGOVORITE
Name

Nista od toga , !!

30.04.2021 07:00

Sljedeće godine su izbori a hidro elektrana ce pričekat NA ustavni sud BiH. Dzaba ste krčili

ODGOVORITE
Name

Pravda

30.04.2021 07:39

BRAVO !

ODGOVORITE
Name

Ilija

30.04.2021 17:32

Ha,ha,ha...

ODGOVORITE