Njemačka priprema povlastice za vakcinisane

Njemačka Vlada predlaže zakon koji bi vakcinisanima cjepivima odobrenim u EU i onima koji su preboljeli virus korona, omogućile neke povlastice, pa bi imali ista ili veća prava od onih sa negativnim PCR testom, piše "Deutsche Welle".

Svijet 25.04.2021 | 19:13
Njemačka priprema povlastice za vakcinisane

U dokumentu koji je dostupan isključivo javnom servisu ARD, predviđeno je d a vakcinisani i oni koji su preboljeli Kovid-19, budu izuzeti od ograničenja prema Zakonu o zaštiti od infekcija, te da im se olakša svakodnevni život. Savezna Vlada se oko toga već usaglasila, a u ponedjeljak će se o tome raspravljati na sastanaku savezne i pokrajinskih vlada.

Kako prenosi "DW", u dokumentu se citira zaključak državnog epidemiološkog Instituta "Robert Koh" u kojem se kaže da vakcinisani protiv korona virusa i oni koji su preboljeli Kovid-19 posjeduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani i za one koji su preboljeli Kovid-19.

Institut Robert Koh je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenijeti virus donio na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dvije nedjelje poslije primanja druge vakcine.

U grupu onih koji su preboljeli Kovid-19 treba smatrati ljude koji imaju dokaz - pozitivan rezultat PCR testa star najmanje 28 dana. Dokaz o antitijelima na SARS-CoV-2 nije dovoljan.

Onima koji su preboljeli virus - poslije šest mjeseci, tokom kojih mogu da se ponašaju kao da su vakcinisani - dovoljna je jedna vakcina.

Ove podatke je objavio list "Bild", prije nego što su bili usaglašeni između Ministarstava.

Njemačka savezna ministarka pravosuđa Kristine Lambreht za dnevnik Handelsblat je izjavila: "Ako se zaključi da vakcina štiti ne samo vakcinisane nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kada se radi o mjerama ograničenja. Ne radi se o privilegijama za vakcinisane, nego o zahtjevu Ustava".

Ona je rekla da se "vakcinisani pitaju koje slobode im mogu biti vraćene. To više nije teoretsko pitanje i zato politika na to mora dati konkretne odgovore".

Njemački ministar zdravlja Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio još prije nekoliko nedjelja, rekao je da se u raspravama unutar vlade pominjalo ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i moraju u desetodnevni karantin.

Olakšanja bi moglo biti i tamo gdje se traži negativni korona-test, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata - kada budu ponovno otvoreni.

"Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja", rekao je ministar zdravlja.

Izuzeci bi se mogli vrlo brzo primijeniti jer je na snazi novi zakon o Zaštiti od infekcija. Međutim ministar privrede Peter Altmajer kaže da to moglo bi da potraje.

"Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu vakcinu. Ne vjerujem da bi olakšanja moglo biti prije juna ili jula", rekao je Altmajer u subotu, prenosi "DW".

(DW)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ivan

26.04.2021 05:55

Hvala Bogu..nadam se i kod nas sličnim mjerama

ODGOVORITE
Name

Branko

26.04.2021 06:49

I zutu zvezdu ili traku na ruci

ODGOVORITE
Name

MILORAD

26.04.2021 11:43

TAKO SE TO RADI U NORMALNOM I VISOKORAZVIJENOM SVIJETU !!!

ODGOVORITE