Džo Bajden će priznati genocid nad Jermenima

- Američki predsednik Džo Bajden će formalno kao čin genocida priznati masakr nad Jermenima, za koji je odgovorno Otomansko carstvo tokom Prvog svetskog rata.

Svijet 22.04.2021 | 08:14
Džo Bajden će priznati genocid nad Jermenima

To će da razbesni Tursku i izazove dodatne trzavice sa SAD, preneo je Rojters.

Potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Bajden će najverovatnije da upotrebi reč "genocid", kao deo izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz celog sveta.

Izvor Rojtersa je skrenuo pažnju da, uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD, moguće je da se Bajden u poslednji čas predomisli.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je u sredu rekla da će predsednička rezidencija verovatno imati više da kaže po ovom pitanju u subotu, ali nije želela da da više detalja.

(Tanjug) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Povod je bio

22.04.2021 07:57

Balkanski ratovi, protjerivanje Turaka sa Balkana, sto ih je navelo, lude glave odlucili, tj. oni protjerani, da hriscansko stanovnistvo, Jermene, istrijebe, jer su kao "nelojalni" sultanu.

ODGOVORITE