Vlada Srpske se dodatno zadužuje na Bečkoj berzi

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović nakon današnje sjednice Predsjedništva PDP-a rekao je da Predsjedništvo PDP-a zahtijeva da predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković odgovori da li je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj prošle sedmice krišom usvojila odluku o dodatnom zaduženju na Bečkoj berzi u iznosu od  800 miliona КM. 

Republika Srpska 13.04.2021 | 16:48
Vlada Srpske se dodatno zadužuje na Bečkoj berzi

„Tražimo odgovor pod kojim uslovima se realizuje zaduženje, zašto se to krije od javnosti i da li je ovo pokušaj da se u legalne tokove unese protivzakonito stečena imovina iz vrha vlasti Republike Srpske i međunarodnih kriminalnih grupa. Tražimo hitno objavljivanje svih detalja, budući da je zaduženje stvar svih građana Repubike Srpske, a ne privatna stvar premijera, članova Vlade i njihovih stranačkih šefova i kolega“, istakao je Borenović. 

Borenović je rekao da je Predsjedništvo PDP-a zauzelo stav da je neophodno definisati zajednički nastup na izborima svih opozicionih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka koje dijele viziju poštenije, razvijenije i uspješnije Republike Srpske. 

"Predsjedništvo je potvrdilo dogovor SDS-a i PDP-a, uz podršku DNS-a, da se na narednom zajedničkom sastanku definiše jasna strategija zajedničkog nastupa i kandidati za pojedinačke pozicije, te da je PDP, uz podršku svih opozicionih stranaka, udruženja i pojedinaca spreman predložiti kandidata za predsjednika Republike Srpske. PDP očekuje da se naredni sastanak opozicije treba da bude održan u narednih 10 dana“, kaže Borenović. 

On je dodao da Predsjedništvo Partije demokratskog progresa smatra da je tokom trajanja pandemije virusa korona vlast neadekvatno odgovorila na izazove, posebno što se tiče nabavke i korištenja vakcina, koje u BiH stižu u promilima i to isključivo kao donacije.

Rekao je da Predsjedništvo PDP-a poziva građane da se poštuju mjere i shvate važnost vakcinacije i opšte imunizacije. Najoštrije se osuđuju zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije, koje se mjere sa desetinama miliona maraka koje su otuđene.

Borenović kaže da u ovoj, neizbornoj godini, mora doći do izmjena Izbornog zakona kako bi se omogućilo zakonito i pošteno održavanje izbora, a mogućnost manipulacije svede na minimum.

„Izmjene postojećeg ili novi Izborni zakon mora da sadrži političke i tehničke promjene, u prvom redu uvođenje instituta vanrednih izbora, dvokružnog izbornog sistema za izbor na inokosne funkcije, pravila da mandat pripada strankama, objedinjavanje opštih i lokalnih izbora u jednog godini, podizanje izbornog praga do 5%, ukidanje glasanja putem pošte, elektronsko skeniranje glasačkih listića, identifikacija glasača sa jasno vidljivim ličnim dokumentom, okrenuti paravane tako da je glasač leđima okrenut ka posmatračima; uvodi video nadzor na biračkom mjestu osim paravana za glasanje, samo onaj ko ima ljekarski nalaz da je nesposoban da glasa može glasati u pratnji druge osobe, itd", navodi Borenović.

 PDP smatra da u izmjenama Izbornog zakona moraju da učestvuju sve parlamentarne stranke, predstavnici CIК BiH, te predstavnici nevladinih organizacija koje se bave sprovođenjem izbornog procesa. Izražena je zabrinutost da vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ želi da zadrži postojeće stanje i da će učiniti sve da odugovlače proces reforme izbornog zakonodavstva“, rekao je Borenović.

Na sjednici je zaključeno je da je reforma pravosuđa, koja bi odredila načine za efikasnije i pravičnije djelovanje u ovoj oblasti, jedan od osnovnih preduslova za uspostavljanje vladavine prava i napredak u EU integracijama, što je jedan od uslova. Кrupne koruptivne i kriminalne afere moraju biti riješene i obezbijeđena jednakost svih građana pred pravosudnim institucijama. 

Borenović je istakao da Predsjedništvo PDP-a osuđuje politiku Milorada Dodika i SNSD-a prema Banjaluci, koja je osvetnička i kažnjenička prema građanima Banjaluke. 

„Predsjedništvo PDP-a daje punu podršku djelovanju gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, Кluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka i drugih opozicionih odbornika u kreiranju stabilnog i razvojnog budžeta u cilju prosperiteta grada Banjaluka“, dodaje on.

Što se tiče situacije u BiH, Partija demokratskog progresa će zvaničnim kanalima obavijestiti Evropsku narodnu partiju i druge zvanične organizacije i institucije u Evropskoj uniji o apsolutno neprihvatljivim prijetnjama ratom koje je juče Evropi, regiji i Bosni i Hercegovini uputila Stranka demokratske akcije.

U demokratskom, sekularnom i otvorenom društvu prijetnje nasiljem nisu i ne mogu biti politički argument, te je nedopustivo da se bilo koji politički faktor služi nasilnim metodama borbe. Takvo ponašanje je anticivilizacijsko, nepravno i duboko protivno evropskim demokratskim praksama.

„PDP poziva sve političke faktore iz Republike Srpske da onemoguće skandalozne inicijative SDA da se političari iz EU koji imaju drugačije političke stavove od SDA proglase personama non grata u BiH“, kaže Borenović.

Predsjedništvo PDP-a je donijelo odluku da će Regionalni odbor Izborne jedinice 5 voditi Olivera Nedić iz Doboja, a Regionalni odbor IJ 7 dr Snežana Stojanović iz Bratunca.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju vanrednih i redovnih Sabora Opštinskih/Gradskih odbora PDP-a u Prijedoru, Rogatici, Doboju, Istočnom Novom Sarajevu, Šamcu i Trebinju, uz učešće članova Predsjedništva PDP-a u sprovođenju ovih aktivnosti.

(BN)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Dobro ste skontali to! Ikad!

13.04.2021 15:18

"Pokušaj da se u legalne tokove unese protivzakonito stečena imovina iz vrha vlasti Republike Srpske i međunarodnih kriminalnih grupa". Pa sta mislite cije su pare kad se obveznice kupuju iz Srbije? Nisu moje sigurno!

ODGOVORITE
Name

TESLIĆ

14.04.2021 05:49

A čije smo pare trošili i do sada? A u prošlosti od zubnog zlata jasenovaćkih žrtava. Ako je novac stvoren ovdje, neka ga tu. Bolje tu, nego tamo.

Name

Mirko

13.04.2021 15:20

Svaka čast Brane samo ih tresi. Zadužiće nam praunučiće!

ODGOVORITE
Name

Jakov

13.04.2021 15:21

BORENOVIĆU, samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Re Jakove

13.04.2021 20:29

Ajd ti polako s njim a nas ostavite sa Vukanom i Draškom.

Name

Mejdan!

13.04.2021 15:22

Napred Brane

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

13.04.2021 15:29

Suplja partija...gdje su mjere za izlazak iz siromastva, protiv korupcije.

ODGOVORITE
Name

шупа-љ/к си ти

13.04.2021 16:53

Е кад кренете да "мјере" тражите од опозиције, а кад вам је ЗЛукач министар унутршњих послова...Дајте прво шансу опозицији да свргне багру, па кад ако Бог да на ту функцију засједне Вукан, видјећете шта су мјере. Догодине ✊

Name

Pitaj Banjaluku

13.04.2021 17:34

Sektasu

Name

re Poznavalac

13.04.2021 18:20

Mjere za izlazak iz siromaštva,?Da se tebi i sličnim ,koji su se napljačkali ,oduzme imovina i vrati u budžet.To je za početak.

Name

Samo udri

13.04.2021 16:16

Dodice. Sve zaduzi, pa pokradi...

ODGOVORITE
Name

Vanja

13.04.2021 16:49

Jedina stranka sa konkretnim prijedlozima! Narode probudi se!

ODGOVORITE
Name

Neven

13.04.2021 16:52

Izborni zakon se mora mijenjati i samo tako mozete doci na mjesto koje vam pripada. Dosta je bilo manipulacije.

ODGOVORITE
Name

MALI

13.04.2021 16:56

TIHA VODA BRIJEG RONI. MUDRO I POLAKO BORENOVICU. DOCI CE SVE NA SVOJE.

ODGOVORITE
Name

Nenad

13.04.2021 16:57

Koliko vidim jedino ovi ne skrecu sa kursa

ODGOVORITE
Name

Srđan BL

13.04.2021 16:59

Borenoviću svaka ti je ko u Njegoša. Kulturno i na nivou.

ODGOVORITE
Name

dojaja

13.04.2021 17:08

Samo Rokaj

ODGOVORITE
Name

@@@

13.04.2021 17:29

Kako se gospođa predsednica ne ugleda gospodina. Vucica. Jadna i ona i mi sa njom. GADURA

ODGOVORITE
Name

oo7

13.04.2021 18:05

Da se ovako opozicija pre brinula o Srpskoj,ne bi izgubila izbore.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

13.04.2021 18:23

Laktasenko se zaduzuje za 800 miliona € Koje ce te vi platiti jer on gubi 2022.

ODGOVORITE
Name

Decko

13.04.2021 18:30

Nemojte pjeniti vise! Morate se zaduzivati, jer ste sirotinja koja se prodaje za 50 KM na izborima! Glasali ste, Dodik pobijedio i gotovo! Ima pravo covjek da vam radi sta god zeli!

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

13.04.2021 18:31

Gde distanca gde su mjere?

ODGOVORITE
Name

General

13.04.2021 18:59

To je Erdoanov novac kao i prosli put 300 mil samo kamate kao i posrednicke usluge su bile preko 8% prosli put.

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

13.04.2021 20:14

STO PRECEDNIK VLADE NEISPOSTUJE STO JE OBECAO DOPRINOSE I POREZE ZA FRIZERE I KOZMWTICARE I SVE OSTALE KOJIMA JE RAD BIO ZABRANJEN ZASTO CUTI POLA APRILA PROSLO TO BI BILO POSTENO A NE KAZEM PA POGAZIM SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

kiki

13.04.2021 20:23

Zato nas Mile obecava sve ..na svakom koraku.

ODGOVORITE
Name

Ozakonili

13.04.2021 20:31

Su tajno zaduzivanje, tj licno bogacenje, dalje privatigovanje drustvenog dobra jos i ubiranje kamata na pokradeni novac od gradjana RS koje ce pri tom opet po djepu...

ODGOVORITE
Name

Жељезничар

14.04.2021 04:47

Давно је гос, Цвијановић рекла, изашли смо на Бечку берзу и платили већу камату само да би се чуло за РС, воле они Аустрију а и Маргетић новинар је то описивао и причао, има на ЈТ.

ODGOVORITE
Name

Otpor

14.04.2021 05:29

Tako je Boris Tadić kupovao mir i dobijao izbore preko kredita jel mu ništa u državi nije funkcionisalo.

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.04.2021 06:32

HALO.STANIVUKOVIC I MIHALJICA ZA STOLOM.SVE ISTJERATI TE DUGOGODISNJE MESETARE.GADLJIVI SU.ZA OVIM STOLOM SE MOZE IZDVOJITI SAMO PET OSOBA.TI DUGOGODISNJI LIKOVI UVIJEK TRAZE POGODAN TRENUTAK.UZAS STA GLEDAMO.

ODGOVORITE