Savjet stručnjaka: Ne provjeravajte često antitijela

 U poslednje vreme, čini se, najvažnija stvar nakon primljene vakcine protiv korona virusa je koliki nivo antitela je ona stvorila.

Zdravlje 02.04.2021 | 12:48
Savjet stručnjaka: Ne provjeravajte često antitijela

U pojedinim laboratorijama u Novom Sadu tu kontrolu dnevno obavi i do 400 ljudi, a prema rečima stručnjaka provera na svoju ruku je bespotrebna, budući da anititela nisu jedini pokazatelj toga koliko smo zaštićeni od zaraze

Veliki broj ljudi proverava nivo antitela odmah posle primljene vakcine, što je pogrešno, kažu lekari i savetuju da za to sačekate tri do četiri nedelje nakon revakcinacije. To što nečiji rezultat pokazuje da mu je nivo antitela recimo 1, a drugom 250, samo znači da su u pitanju različite referentne vrednosti testova, pojašnjavaju stručnjaci.

"To su potpuno isti testovi, određuju spajk protein, na isti način rade, ali je problem što se njihove granične vrednosti razlikuju. Broj ništa ne znači, potpuno je nebitan, bitno je da je organizam odreagovao na unet agens koji treba da pokrene imuno sistem da stvara anti tela", objašnjava prof. dr Milan Ubović vlasnik laboratorije.

Nema potrebe samoincijativno meriti broj antitela, jer prema njihovom nivou ne možemo pouzdano znati u kojom meri smo otporni na virus, budući mnogo toga zavisi i od ćelijskog imuniteta osobe, kažu iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Dr Tatjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže: "Ja savetujem da oni prime vakcinu i da puste da ona odradi svoje, nema potrebe da merite ni nakon prve ni nakon druge doze, nećete znati da tumačite, čak i da imate ispod minimuma, ništa ne znači, a i da imate visoka anti tele na znači niti će vam neko reći d idete bez maske u kovid bolnicu".

Antitela indukovana prirodnom infekcijom korona virusom, ne znače da vam vakcina nije potrebna, jer bi vam ona došla kao jedan pojas zaštite, kažu stručnjaci.

(RTV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lud, zbunjen

02.04.2021 11:36

Broj anti tjela je nebitan… e sada i ako je kome šta bilo jasno više nije to je jedino sigurno sa ovom Koronom. Može da bude a ne mora da znači...

ODGOVORITE
Name

ajde

12.04.2021 07:14

pa nikad i nisam, a ni ne namjeravam da ih provjeravam.

ODGOVORITE