Na sjednici Kriznog štaba tema i otvaranje bašta

I ako je prema nekim najavama danas trebalo da bude održana sednica Kriznog štaba to se ipak neće dogoditi, a sve postojeće mere ostaju na snazi. 

Srbija 29.03.2021 | 10:37
Na sjednici Kriznog štaba tema i otvaranje bašta

Da sednice neće biti danas je saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić, a to znači i da sve postojeće mere ostaju na snazi. 

- Nemamo danas sednicu Kriznog štaba, nije ni bila zakazana, niti je trebalo da bude danas - rekla je Brnabić.

Podsetimo, Krizni štab je najpre nove oštrije mere doneo 17. marta i trebalo je da budu na snazi do 21.

Te mere su podrazumevale da od 20, odnosno 21 sat budu zatvoreni ugostiteljski objekti, tržni centri, sve prodavnice, osim prodavnica prehrambene delatnosi. Takođe nisu radili ni bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Tako je i bilo, a struka je onda na narednoj sednici ipak popustila postojeće mere. 

Od 22. marta mere su popuštene za određene delatnosti, dok su drugi ostali pod ključem.

Zbog opasnosti širenja korona virus ostali su zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, ali uz poštovanje svih epidemioloških mera. 

Te mere su i dalje na snazi, a pored njih donete su nove i za školarce ali i za sve one koji dolaze u Srbiju. 

Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu i budu ocenjeni, a koji inače nastavu pohađaju onlajn. 

Kada je reč o granici i uslovima ulaska u Srbiju, naši državljani i stranci mogu pokazati uverenje o primljenoj vakcini. Putnici moraju da imaju obe doze to jest da su vakcinisani i revakcinisani osim Astra Zeneke gde je dovoljna jedna doza jer je revakcina nekoliko meseci kasnije.

- Svi građani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani, odnosno da imaju potvrdu da su primili drugu dozu vakcine, a ovo važi za Sputnjik, Sinofarm i Fajzer vakcinu, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa. Ovo isto važi i za strane državljane koji su potpuno vakcinisani, sa obe doze vakcine, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez karantina.

Dakle, i dalje sve radi osim ugostiteljskih objekata i tržnih centara, đaci odlaze u školu samo zbog ocenjivanja, a za ulazak u Srbiju potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test.  

Nova sednica novo popuštanje?

Naredna sednica bi, kako je kazala premijerka, trebalo da bude održana sutra ili u sredu.

- Moram svu zahvalnost i poštovanje da odam lekarima, oni daju sve od sebe. Moram sa njima da se konsultujem pa da vidimo šta ćemo dalje da radimo - objasnila je Brnabić.

Premijerka je najavila i o čemu će se razmatrati na narednoj sednici. 

- Uspeli smo da brojevi stagniraju, nadam se da će ove nedelje krenuti da opadaju. Ide nam lepše vreme, razgovaraćemo o otvaranju bašta. Razumem i medicinski deo Kriznog štaba, to je njihov posao, da štite zdravlje - objasnila je premijerka.

Kako je dodala, balans mora da se napravi.

- Šta god da se donese kao mera, postoje kritike da su ili previše relaksirane ili kažu da nemamo hrabrost za oštrije mere. Uvek imate to, ali naš posao je u ovom trenutku nezahvalan u tom smilslu. Mora da se napravi balans između stvari između kojih je to teško, ali mislim da se odlično borimo - kazala je premijerka Brnabić.

(Kurir)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

29.03.2021 08:44

Sad ključnu ulogu u plandmiji imaju kafići a jedina dilema je, da li će se otvarati bašte ili ne. I to je otprilike to što se tiče borbe protiv najopakije bolesti?!:::)))

ODGOVORITE
Name

re

29.03.2021 10:07

a u mešuvremenu bašte kafića su opet pune, jer je fino vrijeme, ljudi kupe kafu za ponijeti ili neko piće i sjednu u bašte kafića, čudna mi čuda, plan im je nula, a klupe isto tako pune, i to zbijeni sjede

Name

rolex

29.03.2021 09:38

Izgubljena u vremenu i prostoru, nazalost.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

29.03.2021 10:39

Tzv.bolest je opasna samo u glavama polupanaca

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.03.2021 08:07

Nista ne treba otvarati dok se ovaj virus ne zaustavi.kad resite problem sa virusom onda sve pustite kao sto je bilo da se sve vrati u normalan zivot

ODGOVORITE