Dragulj prirode: Biser jezera iznad manastira Dobrun

Okolina i porta manastira Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu mami ljepotom i svetošću, primamljuje tajanstvenošću i kao magnet plijeni mistikom kulturno - istorijskih spomenika i živopisnom prirodom.

Republika Srpska 27.03.2021 | 08:38
Dragulj prirode: Biser jezera iznad manastira Dobrun

Za dio toga sigurno je zaslužno monaštvo ove svetinje iz 13, a neki tvrde i iz osmog vijeka, koje se poslije 300 godina vratilo u manastirsko zdanje.

Jedna zanimljiva promisao ostvaruje se ovih dana. Monasi su promijenili tok Staniševačkog potoka, skrenuli ga ka isušenom dnu jezera, koje se punilo samo u zimskim mjesecima, a čistu planinsku vodu poribili potočkom pastrmkom.

Ljubitelji prirode, planinari, biciklisti, avanturisti i mnogi  posjećuju ovaj biser jezera okovanog  krečnjačkim stijenama i tišinom koja struji iz najčuvenijeg pravoslvnog manastira u Republici Srpskoj.

Jezero se nalazi na oko stotinjak metara od manastirskog kompleksa. Iznad njega u stijeni sačuvani su ostaci monaške isposnice, istorija kaže da ih je bilo više,  ali su ih dušmanski uništili oni koji su se osmjelili da baš ovdje otvore kamenolom.

Pjesnik je o isposnici zapisao: „Riblja kost u pepelu, uklesan jastuk i „grešni" monasi“.

Кoliko je piscu ovih redova poznato u skorije vrijeme niko nije zavirio u ovo udubljenje u stijeni ali se pretpostavlja da su na zidovima isklesane ikone i ložena vatra.

"Ovdje je svaki kamen svetinja", kažu kaluđeri i dodaju da se u stijenama oko manastira nalazi još biljega sa natpisima.

Odavde se pruža pogled i na veličanstveni spomenik Voždu Кarađorđu i veliki krst koji dominira okolinom.
Ovdje se, kao ni na kom drugom mjestu, jače čuje umilni zvuk zvona manastira dobrunskog koja pozivaju na službu božiju,slave vjeru pravoslavnu i opominju na molitvu, skrušenost i bogobojažljivost.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pozivaju

27.03.2021 08:05

...svi oni na skrušensot i bojobojažljivost - za lovu! Manite nas licemjerja.

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

27.03.2021 08:23

Nema uspjeha ako reklamu ne pravi Mile i Igor, jer oni od silnog rada bas bi se odmorili, ali morali bi napraviti pistu za zrakoplove.

ODGOVORITE
Name

Nekoliko dobrih ljudi

27.03.2021 12:39

Ajde ostavite nama ovdašnjima da bar prirodne ljepote komentarišemo, nemojte lupetati i sve dovoditi u dnevnopolitički kontekst! Ljubomorni ste na našu istoriju koju ni približno nemate. Možete se pohvaliti pokoljima, grobnicama i jamama - bezdanima u koje ste bacali srpsku nejač pa poslije išli kod svojih "svećenika" na ispovijed i oprost sa dvije "Zdravo Marije". Uredite vi svoje dvorište a naše ostavite da mi o njemu brinemo!

Name

Um

27.03.2021 08:43

Oj Ivica i Stipane.

ODGOVORITE
Name

Čudesno Lice

27.03.2021 09:13

Niste ovo trebali pokazivat, zato sto ce to otic na dobos u roku par mjeseci. Kupit ce neki bogati poltron da ima gdje da se slika za fb i instagram☺

ODGOVORITE
Name

npr

27.03.2021 11:30

živio instagram, ne bismo ni znali kako se kod nas lijepo živi

Name

Sad

27.03.2021 09:18

Će Mile pikamer u ruke da dođe do IKONA...

ODGOVORITE