Pored 26 šumskih gazdinstava, Vlada osnovala još jedno

Vlada Republike Srpske odlučila je da pored 26 šumskih gazdinstava osnuje još jedno čije će sjedište biti u opštini Rudo. U toj lokalnoj zajednici ističu da će im to biti od koristi jer će imati više prihoda i radnih mjesta.

Republika Srpska 25.03.2021 | 17:37
Pored 26 šumskih gazdinstava, Vlada osnovala još jedno

Vlada je odluku i osnivanju ŠG Rudo donijela nedavno i tek treba da stupi na snagu.

„ŠG Rudo osniva se izdvajanjem Šumske uprave Rudo iz Šumskog gazdinstva „Panos“ Višegrad, kao novi organizacioni dio javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, sa svim pravima i obavezama koje imaju i ostali organizacioni dijelovi“, navedeno je u odluci Vlade.

Sredstva za osnivanje i rad, kao i radna snaga ŠG Rudo, utvrdiće se diobnim bilansom koji će sačiniti Komisija imenovana od strane Uprave „Šuma“.

Osnivač, odnosno preduzeće „Šume RS“, za obaveze ŠG Rudo odgovara do visine uloženih sredstava. Za obaveze koje preuzima ŠG Rudo odgovara svojom cjelokupnom imovinom, definisano je odlukom.

Izmjenjena je i odluka o šumskoprivrednim područjima gdje je dodato Ruđansko područje čiji će korisnik biti ŠG Rudo.

Obuhvat šumskoprivrednog područja Ruđansko:

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović kaže da će ta lokalna zajednica imati koristi od osnivanja novog gazdinstva.

„Imaćemo više zaposlenih. Predviđeno je da pored postojeća 23 radnika, bude zaposleno još sedam radnika, odnosno da ih bude ukupno 30. Gledaće se da to budu sjekači, vozači i ljudi u proizvodnji, a ne administracija. Planirali smo zbog toga povećanje prihoda opštine od gotovo jednu trećinu, što je oko 30 hiljada maraka. Od 2013. godine pokušavamo da izdejstvujemo da Rudo dobije šumsko gazdinstvo i evo sad smo uspjeli. Naši resursi su samo šuma, rijeka Lim i poljoprivredna zemlja“, istakao je Bogdanović.

Opština Rudo spada u izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj i tokom prošle godine iz Budžeta Republike Srpske im je, putem Ministarstva uprave i lokalne samouprave, isplaćeno 92.400 maraka.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

GRUJO

25.03.2021 17:36

Što su firme sotnije lakše je krasto oblovimu.Mora da ima dobre šume u odjelima.Nisu mogli doći do nje.Osnivaju još jedno koje će proći kao Botja Teslić

ODGOVORITE
Name

Genscher

25.03.2021 18:26

Treba još nekog direktor-papka uhljebiti kroz izmišljenu ustanovu!

ODGOVORITE
Name

Оснивач

25.03.2021 18:30

Јовица Видаковић, интелектуалац.

ODGOVORITE
Name

JOVICA VIDAKOVIĆ

25.03.2021 21:07

Ja sam sada zamjenik načelnika i ja ću kao predsjednik OO SNSD Rudo postaviti novog direktora šumskog gazdinstva, naravno onoga koji će me slušati!

ODGOVORITE
Name

Шишарика

26.03.2021 06:36

Јовица за НАЧЕЛНИКА !!!

ODGOVORITE
Name

Vladan

26.03.2021 07:16

Al se razvija Rudo . Počeli su da se vide rezultati izbora. ?

ODGOVORITE
Name

Sjekač

26.03.2021 23:51

Meni je obećano da ću raditi u šumskom gazdinstvu zato sam i glasao za Jovicu, ali mi nereče da li ću primati platu.

ODGOVORITE
Name

Dalekovod

27.03.2021 17:26

Do sada su visegradjani radili sta su htijeli i kako su htijeli sa sumama koje pripadaju opstini Rudo. Vrijeme je da rudjani imaju koristi od suma koje su na teritoriji opstine Rudo.

ODGOVORITE