Postignut dogovor o proizvodnji vakcine sputnjik V

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine sputnjik V.

Srbija 25.03.2021 | 13:13
Postignut dogovor o proizvodnji vakcine sputnjik V

Proizvodnja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu sputnjik V. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu sputnjika V.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantnu podršku i poverenje u sputnjik V.

"Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji", rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će proizvodnja vakcine sputnjik V u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

"Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine sputnjik V iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti", rekao je Popović.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

izraelac

25.03.2021 12:21

za tu srpsku vakcinu će se dobijati ppsebni covid pasoši sa kojima će se moći ići u Rusiju, Tursku, Irak, Kazahstan, Moldaviju, Makao,Tanzaniju, Egipt i Grčku...

ODGOVORITE
Name

Budana Labudovic

25.03.2021 12:47

Posto nas NATO brani od Iraka, Irana i Afganistana bio bi lijep i posten gest da mozemo u te zemlje! A sto se tice vakcine moram reci da ce uskoro i EU da potrazuje najbolju vakcinu iz Rusije za svoje gradjane.

Name

@izraelac

25.03.2021 12:52

S obzirom da 90% stanovnika BiH nema para da ode ni do Neuma za vikend, nebitno je gdje ce Sputnjik vakcina biti priznata. Bitno je da pomogne ljudima da prezive.

Name

Jovo

25.03.2021 12:56

Šta je po tebi alternativa za covid pasoše mimo nabrojanih zemalja. Koliko si pametan možeš izgleda jedino ponuditi pasoš za grobno mjesto.

Name

Joka

25.03.2021 12:57

Pa nije to Srpska vakcina nego Ruska...

Name

re

25.03.2021 13:26

Tebi ni pasoš ne pomaže.

Name

Alukard

25.03.2021 12:44

Primio moj komšija tu Rusku i nije mu ništa. Nikakve negativne efekte nije osjetio. Osim što sad zahtjeva da ga zovemo Vladimir Vladimirović, čita Dostojevskog u orginalu i svako malo drekne Živjela majčica Rusija. Uz obavezno Serbi naša braća. Već se pribojavamo šta će biti nakon revakcinacije....

ODGOVORITE
Name

Igi

26.03.2021 17:51

To jedina nada da ce i narodi u BiH moci ove godine da se vakcinisu a to da li ce ko moci uci u EU ako je primio Rusku vakcinu je najmanje bitno to je moje misljenje.

ODGOVORITE