Preporuke pri posjeti prodavnica obuće, butika..

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u buticima, prodavnicama igračaka, obuće, knjižarama, prodavnicama sportske opreme, prodavnicama nakita, mora da bude kontrolisan broj korisnika, a jedna osoba može da bude na četiri metra kvadratna.

Republika Srpska 20.03.2021 | 10:33
Preporuke pri posjeti prodavnica obuće, butika..

Ovo se navodi u izmijenjenim i dopunjenim preporukama za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima, koje je sačinio Instititut za javno zdravstvo RS.

– Na ulazu u ove objekte obavezno postaviti plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske. Neophodno je održavanje fizičke distance od dva metra, obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku, a koja se dezinfikuje na kraju svake smjene.

Svi u objektu moraju da nose maske. Radnik koji napušta kasu i vraća se poslovima slaganja robe ili usluživanju kupaca, obavezno dezinfikuje ruke. Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena.

Takođe, obavezna je dezinfekcija korpi i kolica dva puta u toku smjene i na kraju radnog vremena – navodi se u preporukama.

Kad je riječ o upotrebi kabina za presvlačenje, treba izbjegavati probavanje odjevnih predmeta koliko god je to moguće.

– Ako je neophodno isprobavati odjeću, treba voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima. Prije ulaska u prostor za kabine, postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom.
 
Zadržavanje osoba u kabini potrebno je svesti na minimum. Kabine obavezno dezinfikovati dva puta u toku jedne smjene, po potrebi i češće, a držati ih otvorene kada nisu u upotrebi.
 
U kabinu je dozvoljen ulaz samo jednoj osobi, izuzev pratnje roditelja/staratelja u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć. Omogućiti prozračivanje kabina prije sledećeg korisnika, te odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske – poručuju iz IJZ RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Romanija

20.03.2021 10:09

Gledaj maca,

ODGOVORITE
Name

reRomanija

20.03.2021 12:28

Najpozitivniji komentar od jutros.

Name

Uhhhh

20.03.2021 13:37

Samo takve...

Name

Tortura

20.03.2021 11:24

Na 4 m. 1 osoba a mora da nosi masku, HAHAHAHAHA, A TRUBITE O 2M GODINU DANA SVAKODNEVNO! Neprihvatljivo neljudsko ponasanje prema kupcu, tuzbe ovim radnjama koji se budu ovako ponasali.

ODGOVORITE
Name

greendestiny

20.03.2021 11:37

Zašto se donose mjere za koje se zna da se ne mogu sprovoditi ili da od njih nema nikakve koristi?

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2021 15:32

Da bi mogli naplacivati kazne

Name

Narod

20.03.2021 12:19

Troši minimum minimuma na najosnovnije potrebe, samim tim se i mjere uglavnom poštuju. U Gradišci u 6 hipermarketa nikad nema više od 10-15 kupaca istovremeno, a tek u malim radnjama je pravo mrtvilo. Trgovačke i uslužne radnje su opstajale od prekograničnog prometa (kupci iz HR i SLO), ali je i to pod ovakvim mjerama u odumiranju. Za nadati se da će protesti širom svijeta dovesti do ukidanja mjera, narodima postaje jasno da nisu mjere radi virusa, već je virus radi mjera koje dovode do još većeg jaza između superbogatih i najsiromašnijih.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

20.03.2021 12:53

Ne jedemo,ne oblacimo se hvala ti Milorade sto nas takvim ucini....bar smo od tzv gripe mirni....

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

20.03.2021 14:48

Mi na selu smo pravili kucu 8x4 m to jest dvije sobe 4x4 to jest ako majka+otac u jednoj sobi a sta cu ja samu drugoj? eto ti norme na Balkanu i jos moras takvu kucerinu legalizovati pa dokle!

ODGOVORITE