Vučićeva posjeta važan istorijski korak za Bahrein

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Bahreinu, sastao se sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Srbija 13.03.2021 | 10:46
Vučićeva posjeta važan istorijski korak za Bahrein

Vučić je u posetu toj zalivskoj kraljevini došao upravo na poziv kralja.

"Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju" istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva "posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti", objasnio je on.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

"To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa I jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu", rekao je on.

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru što nikada nećemo zaboraviti.

"Moja poseta Bahreinu je pokazatelj, nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein", poručio je on.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

"Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo", istakao je on.

Vučić je kazao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom Kovid19 budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Predsednika Srbije je, najpre, ispred palate "Gvadaibija", uz intoniranje dve himne i postrojenu gardu, dočekao kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i princ prestolonaslednik i premijer Salman bin Hamad al Kalifa.

Nakon toga, srpska delegacija ima sastanak sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Sastanku sa delegacijom Srbije prisustvovuju i šeik Abdula Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Nasir Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, šeik Kalid Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Kalid Bin Ahmed Al Kalifa, ministar dvora.

Takođe, sastanku prisustvovuje i Abdulatif Bin Rašid Alzijani, ministar spoljnih poslova, šeik Salman Bin Kalifa Bin Salman Al Kalifa, ministar finansija i nacionalne privrede, Esam Abdula Kalaf, ministar gradevinarstva, opštinskih poslova i prostornog planiranja. 

Posle podne, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Drzavnim investicionim fondom. 

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Na aerodromu dočekan je uz počasnu gardu bahreinske vojske, a dobrodošlicu mu je poželeo ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzijani i guverner Salman bin Isa bin Hindi al Manai-Muharak.

Po dolasku u hotel predsedniku je, u ime kralja dobrodošlicu poželeo princ, kao i deca u nošnjama karakterističnim za tu bliskoistočnu državu.

Vučić je istakao da se raduje uspostavljanju bliske saradnje između Srbije i Bahreina i da su mu domaćini priredili veličanstven doček.

"Radujem se susretu sa Njegovim velicanstvom kraljem Hamadom i uspostavljanju bliske saradnje izmedu Srbije i Bahreina", poručio je predsednik na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

On je dodao da je obaveza Srbije da gradi prijateljstva širom sveta i stvara najbolje odnose sa drugim narodima i zemljama i da je to jedina politika u potpunom interesu građana Srbije.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Stanisavljevic

13.03.2021 16:12

Jedna u nizu besmisleni protokolarnih posjeta koja znaci provod i trosenje narodnog novca.

ODGOVORITE
Name

Braco

13.03.2021 17:59

Ko bi tebi bote ugodio? Bravo za Vučića! Tako se gradi dobar rejting Srbije, malim, ali sigurnim koracima.

Name

Priznali Kosovo

13.03.2021 17:51

...i nema problema sarađivati s njima. Tako i BiH može od Rusa kupit vakcinu ikao Rusija podržava tzv rs!

ODGOVORITE