Privedeno 13 osoba zbog vrijeđanja Erdogana

 Turska policija privela je 13 osoba zbog skandiranja slogana na protestu povodom Dana žena, saopštile su danas vlasti, a opozicioni poslanik rekao je da su zadržani zbog vrijeđanja predsjednika Tajipa Erdogana, sedam dana nakon što je obećao da će pojačati slobodu govora.

Svijet 11.03.2021 | 13:03
 Privedeno 13 osoba zbog vrijeđanja Erdogana

Tužioci su naredili hapšenja nakon pregleda video snimka grupe koja skandira na maršu u Istanbulu 8. marta, saopštio je danas lokalni guverner.

Od 18 identifikovanih osoba, 13 je do sada privedeno, uključujući i maloljetnu osobu, navodi se u saopštenju.

Erdogan je prošle sedmice rekao da će njegova vlada promovisati slobodu izražavanja i pravo na pravično suđenje u okviru "akcionog plana" za koji kritičari kažu da nije uspio da odgovori na zabrinutost zbog erozije ljudskih prava u Turskoj.

"Osuđujemo pokretanje akcije u to doba noći protiv zaštitnika ženskih prava zbog optužbi poput vrijeđanja predsjednika," rekla je poslanik Narodne demokratske stranke Meral Danis Bestas u parlamentu.

Erdogan se suočio sa optužbama u zemlji i inostranstvu za sve više autokratsku vladavinu, a Bestas je rekao da su osumnjičeni pritvoreni zbog skandiranja slogana - korištenog u prošlim antivladinim protestima - "skoči, skoči, onaj ko ne skoči je Tajip".

Žene su, takođe, privedene jer su skandirale "Tajip, bježi, bježi, bježi, žene dolaze".

Udruženje pravnika saopštilo je na "Tviteru" da je 12 žena privedeno tokom racija po kućama zbog sumnje da su vrijeđale predsjednika.

"Toliko o prošlonedjeljnom akcionom planu za ljudska prava koji tvrdi da ograničava takva hapšenja 'van radnog vremena'", napisala je direktor "Hjuman rajts voča" za Tursku Ema Sinkler-Veb na "Tviteru".

Кritičari kažu da Erdoganova vlada vrši politički pritisak na pravosuđe koje je procesuiralo hiljade navodnih protivnika Ankare nakon neuspjelog vojnog puča 2016. godine.

Vlada navodi da je cilj njenih mjera zaštita nacionalne bezbjednosti, kao i da su turski sudovi nezavisni.

(Srna) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rij3c

11.03.2021 12:41

U BiH bi onda svaka druga osoba bila privedena

ODGOVORITE
Name

Katastrofa

11.03.2021 15:03

Kakav primitivizam. Kako su ovi ljudi ikada mogli voditi jedno od najvecih carstva u istoriji, to je misterija. A lik koji se uvrijedio na skandiranje desetak djevojcica mora da ima ozbiljne komplekse. Kakva muskarcina ?

ODGOVORITE