Vantjelesna oplodnja u doba virusa korona

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku da, ukoliko zbog virusa korona postupak vantjelesne oplodnje bude prekinut, osiguraniku bude izdato novo rješenje za ovu proceduru.

Republika Srpska 07.03.2021 | 11:56
Vantjelesna oplodnja u doba virusa korona

"Ženi se u slučaju dobijanja virusa korona prekinuta procedura vantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovo, u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila virus korona", saopšteno je iz FZO.

Iz Fonda ističu da je ovo omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, s ciljem da se osiguranicima u pandemiji maksimalno olakša pristup i korišćenje zdravstvene zaštite.

"Fond je tako, osim finansiranja pulmološke rehabilitacije za osiguranike koji su preležali virus korona, te finansiranja zdravstvenih usluga za sve građane, donio i ovu odluku, što je pokazatelj da odluke kreiramo prateći aktuelnu epidemiološku situaciji i potrebe osiguranika u novonastaloj situaciji", ističu u FZO.

Кako se naglašava, Fond je i na ovaj način nastojao da preduprijedi i prilagodi propise novoj stuaciji, kako bi i zdravstvene ustanove, ali i osiguranici znali kako da postupaju, jer je epidemiološka slika i dalje nepovoljna.

"Podsjećamo da Fond zdravstvenog osiguranja finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za bračne parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu. Osim toga, među prvim fondovima u regionu smo počeli da finansiramo i čuvanje embriona na dvije godine, dok su ranije ovu uslugu osiguranici plaćali sami", navode u FZO.

Fond je u prošloj godini odobrio ukupno 615 zahjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, a kada je riječ o čuvanju embriona, u 2020. godini finansirao je čuvanje i zamrzavanje embriona za 209 bračnih parova.

Od 2007. godine, od kada Fond finansira vantjelesnu oplodnju, pa do danas, rođeno je 1.400 beba.

Iz Fonda navode da, kada je riječ o vantjelesnoj oplodnji, Republika Srpska značajno prednjači u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega su imali slučajeve da građani FBiH žele da se prijave kod FZO na osiguranje kako bi ostvarili pravo na vantjelesnu oplodnju.

"Takođe, maksimalno smo pojednostavili proceduru ostvarivanja ovog prava za osiguranike, jer u zemljama regiona osiguranici znatno teže i komplikovanije ostvaruju ovo pravo, uz mnogo više potrebne dokumentacije, nego što je slučaj kod nas", naglašavaju u FZO.

U ovom fondu kažu da je kod njih potrebno priložiti prijedlog ginekologa i kopiju vjenčanog lista ili ovjerenu izjavu da je par u vanbračnoj zajednici.

U slučaju da se vantjelesna oplodnja ne može obaviti u Republici Srpskoj, uz mišljenje zdravstvene ustanove sa kojom FZO ima ugovor, osiguranici mogu da ostvare pravo na refundaciju troškova vantjelesne oplodnje koju su uradili u nekoj od ustanova u inostranstvu, u skladu sa cjenovnikom Fonda.

"Fond je još ranije našim aktom dodatno uredio ovu oblast, precizirajući u kojim slučajevima se odobrava refundacija troškova za postupke rađene izvan Srpske", naglašavaju u FZO.

U FZO podsjećaju da porodiljama i trudnicama u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, a osim toga, osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za sve preglede koji se tiču planiranja porodice.

Od 2019. godine, između ostalog, Fond finansira i lijek "utrogestan" koji veliki broj trudnica koristi zbog čuvanja trudnoće i sprečavanja prijevremenog porođaja.

"Finansiranje vantjelesne oplodnje, kao i ova prava su konkretne mjere kojima Fond nastoji da pruži podršku pronatalitetnoj politici Republike Srpske", zaključuje se u saopštenju FZO.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zaga

07.03.2021 15:15

Konacno da dozivim i nesto plemenito u ovoj "drzavi". Samo, nista mi tu nema logike, dok s jedne strane pokazuju trud da se djeca radjaju, s druge cine sve da djeca umiru! Gdje je tu zdrav razum i logika??? Omogucite vi pravo na rad i zaradu umjesto sto izazivate propadanje i ovo malo firmi! Postojece unistavate, nove, ne gradite! Od cega mislite ta djeca da zive, rastu i lijece se? Od SMS poruka? Ponizavajuce!!! E, pa, najispravnija odluka bi bila da zena zatrudni i da ode na zapad gdje ce roditi, a vi i dalje zatvarajte oci pred problemima koje sami proizvodite!!!

ODGOVORITE
Name

XXY

08.03.2021 21:45

Fondu bi bilo bolje da vise kontrolise rad klinike kojoj je dao monopol,a ne samo da joj daje novac....

ODGOVORITE