Afera: Čiji su se poslanici bogatili na maskama?

Više poslanika nemačkih Demohrišćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada evra da bi lobirali za nabavku maski ove ili one firme.

Svijet 06.03.2021 | 14:21
Afera: Čiji su se poslanici bogatili na maskama?

Jednom od njih je ukinut imunitet. Ta stvar je pikantna posebno u izbornoj godini, piše "Dojče vele".

Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Nemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju Demohrišćanima. U petak se bavarski savezni poslanik Georg Nislajn povukao sa funkcije zamenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

Nislajn je pod sumnjom da je uzeo 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine. Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Nemačkoj i Lihtenštajnu.

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nislajn je za nabavku maski jedne firme iz blizine Ofenbaha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravlja, kao i u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva tri ministarstva vode konzervativci.

Nedeljnik Špigel piše da je Nislajn o nabavci maski direktno pričao sa ministrom zdravlja Jensom Španom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni poslanici“ ukazivali Ministarstvu gde se može nabaviti zaštitna oprema. To je onda rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su poslanici Bundestaga jednoglasno ukinuli njegov poslanički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumevanje“ i „odlučno se osuđuje“, saopštili su šefovi poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Te dve stranke na izborima uvek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel. On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 evra, zahtevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbedio državnu nabavku. Špigel piše da ima sumnji i na druge demohrišćanske poslanike.

Nezgodan tajming

Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu. „Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svetskog rata“, napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak na Tviteru.

U septembru su izbori za Bundestag, a poslednje ankete Demohrišćanima daju oko 33 odsto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i posle odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat.

Kako piše Zidojče cajtung, pandemija je donela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. „Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas“, piše list.

(DW)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BL

06.03.2021 13:26

Kod nas su clanovi i simpatizeri SNSD-a prodavali maske za deset puta vecu lovu od nabavne. Zna se i ko je to radijo, Sinovac

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2021 15:12

Vidi Laktašenko se krije iza maske...nešto ćelav.

Name

Zoka

06.03.2021 16:51

Ja mislim da smo mi ovo uradili i u Njemačkoj hahaha

Name

Vuk

06.03.2021 13:45

660.000 Eura ??? Pa to je kod nas sitno, toliko kradu načelnici siromašnih opština godišnje i pomoćnici ministara, direktori raznih agencija, nsprimer , Agencije za vode. Zaista me razočarao ovaj njemački lopov. Em što je malo ukrao, em što se sada nekome pravda. Pa on je za Mijuca, Mićinog bivšeg šefa finansija, zaista mala maca, teški početnik. Stva9rno možemo biti kao narod ponosni na naše lopove u vlasti, najjači su na svijetu. Kakvi Nijemci, kakvi Amerikanci, kakvi Italijani. Naše lopujdre iz vlasti su najbolji na svijetu, niti se koga boje, niti se čepga stide, i nemaju nikakve mjere. Kradu brate sve.

ODGOVORITE
Name

Goran

06.03.2021 16:53

Nas je već puna Njemačka.Naučićemo mi i njih kako biti lopov na nivou.Polako,dok se još malo "uvučemo" gdje treba.

Name

CocoShar

06.03.2021 13:55

Kod nas toga nema, samo pošteno...

ODGOVORITE
Name

Zoran

06.03.2021 14:20

Meni nikako nije jasno kako taj narod u celom svetu ne shvati zašto se bore svi političari da se docepaju vlasti. Shvatite već jednom zbog privilegije i bogaćenja. To je isto i u Nemačkoj, SAD, RS ili bilo gde na svetu negde više negde manje.

ODGOVORITE
Name

Re Zoran

07.03.2021 08:04

Nisi u pravu. Da, svi se bave korupcijom, ali nigdje na svijetu politicar se nece usuditi da ukrade novac iz drzavnog budzeta. Oni primaju mito od privatnih kompanija, dakle to nije narodni novac, i namjestaju im poslove i usluge. Ne moze se uporediti koliko je to manje zlo od kradje narodnih para koja se kod nas desava, jer ta vrsta korupcije ne oduzima gradjanima ulaganja u puteve, bolnice, skole... mozda u ponekoj Africkoj drzavi moze da se nadje stoka koja krade sopstveni narod kao ovi nasi.

Name

xxx

06.03.2021 15:24

kada pametni usute budale progovore fukarase obogati

ODGOVORITE
Name

Za re Zoran

08.03.2021 05:49

Tata (Dodik) namjesti sinu (Igor-Prointer) tender sa nekom državnom firmom (npr Elektroprivredom) vrijedan koje milionče... iii sve to je normalno. Bože moj, pa ne plaća to narod, to plaća Elektroprivreda.

Name

Eeeee....

06.03.2021 16:01

Nema šta lopovi su univerzalni,kao prirodni zakoni.

ODGOVORITE
Name

Mito ...

07.03.2021 05:30

Naj gori je slučaj kada kradeš zgrneš milione i umreš a drugi troše, ko nasi načelici ... tek poslanici i političari posrbna priča ...kod njih se bar odgovara podnosi ostavka a kod nas ideš na nivo više ...

ODGOVORITE