Italija pooštrila mjere zbog novih sojeva virusa

Italija je pooštrila ograničenja u pet od 20 regija u zemlji u pokušaju da spriječi porast slučajeva dok naučnici upozoravaju na sve veću prevalenciju vrlo zaraznih novih sojeva virusa.

Svijet 27.02.2021 | 18:58
Italija pooštrila mjere zbog novih sojeva virusa

Italija je uspostavila četvorostepeni sistem označen bojama (bijela, žuta, narandžasta i crvena) koji omogućava podešavanje mjera u zavisnosti od nivoa zaraze, sa procjenama koje se revidiraju svake nedjelje, navodi "Reuters".

Po prvi put od kraja januara, dvije regije - Bazilikata i Molize - ubačene su u najstrožu crvenu zonu. To znači zatvaranje barova i restorana, strogo ograničenje kretanja i zatvaranje svega osim radnji sa osnovnim namirnicama.

Tri regije prešle su iz žute u narandžastu zonu: Lombardija i Pijemont, u kojima se nalaze bogati sjeverni gradovi Milano i Torino, i obalskom regionu Marke.

U tim su krajevima restorani i barovi zatvoreni, osim za ponijeti i ljudima nije dozvoljeno da napuštaju svoje gradove, osim u hitnim slučajevima, zbog posla i zdravstvenih razloga.

Ostrvo Sardinija postalo je prva regija koja je proglašena belom zonom, gdje su na snazi samo minimalna ograničenja.

Ova odluka znači da će od ponedjeljka, kada stupi na snagu, dvije regije biti klasifikovane kao crvena, devet kao narandžasta, osam kao žuta i jedna kao bijela.

U petak je ministarstvo zdravlja nagovijestilo kontinuirani porast infekcija, sa 20.499 novih dnevnih slučajeva, u odnosu na 19.886 prethodnog dana. Tokom posljednjih pet dana, novi slučajevi porasli su za 35 odsto u poređenju sa istim periodom prošle nedjelje.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MilicMilenko

27.02.2021 20:30

Nevjerovatno novi sojevi strasno.....ahahahaaa samo vakcina

ODGOVORITE
Name

Djuro

27.02.2021 20:35

Satrase se donoseci neke mjere,a samo corav vidi da ne pomazu,tj.da bi isto stanje bilo i da sve funkcionise normalno.Samo totalno zatvaranje,da bukvalno niko ne mrda iz kuce dva mjeseca,ali i u tom slucaju cim otvore granice,eto korone.Tako da je sve ovo sto rade uzaludno,zato je bolje ne testirati i pustiti sve kao prije...

ODGOVORITE