Koje su posljedice kraha sa vakcinama protiv korone u BiH?

Nakon što je portal Klix.ba objavio da je COVAX odgodio prvu malu, i onako zakašnjelu, dostavu vakcina za našu zemlju, postalo je jasno da će se taj proces kod nas otegnuti skoro u nedogled, posebno jer nama ne treba 50 hiljada vakcina nego pet miliona.

Bosna i Hercegovina 26.02.2021 | 22:18
Koje su posljedice kraha sa vakcinama protiv korone u BiH?

Poslovni ljudi već odavno se drže za glavu, a nakon ovih vijesti uhvatila ih je prava panika. Šta će biti s ekonomijom, hoćemo li ostati iza graničnih rampi koje su namijenjene za "neimunizirane", šta će biti s turističkom sezonom... Samo su neka od pitanja.

Nakon što je Bosna i Hercegovina izgubila od prije par dana mjesto na povlaštenoj listi uvoznika u Ameriku, problemi će se sve više pojačavati i s evropskim zemljama, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović.

"Pad izvoza, a posebno pad uvoza repromaterijala važnih za bh. privrednike je znak da će kriza se produbljivati za zemlje koje nisu zaustavili ili stabile pod kontrolu pandemiju. BiH nije imala skoro nikakve strane investicije posljednjih nekoliko godina, a sada su strane investicije postale nivo 'statističke greške'. Bez imunizacije neće doći niko od stranih investitora, nećemo moći izvoziti jer će izvoz biti otežan za zemlje koje će biti crvena zona - neimunizirane", kaže za Klix.ba Aćimović.

Domaći privrednici koji rade za strane kompanije moraće računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje aktivnosti, nagovještava on.

"Zaposleni u privatnom sektoru, od kojeg žive svi u javnom, će se i dalje razboljevati što će posebno u zemlji čiji BDP čini 72,8 posto mikro preduzeća do devet zaposlenih dovesti do potpunog kraha. Granice će se zatvoriti, sve će poskupjeti", predviđa Aćimović.

On kaže kako je upozoravao na ovo sve mjesecima prije nego se desilo, a posebno apelovao da se podjeli nafta iz rezervi i da se kupe maksimalne količine u momentu kada je cijena nafte bila nula dolara (20.4.2020. godine) - sada je 60 dolara.

"BiH je tada dobila kredite i mogla je tim novcima i napraviti ogromne rezerve nafte i kupiti vakcine, a ne podijeliti pare kroz 'naduvane tendere', kupovine službenih automobila, tepiha, slika, ..., pripadnicima povlaštene političke grupa.

Situacija se može spasiti samo hitnim uvođenjem reda u pravosuđe, hapšenjem velikog broja kriminaliziranih i korumpiranih političara, preuzimanjem vlasti od strane ekspertskih timova i brzim reakcijama u zdravstvu na državnom nivou", zaključio je on.

Nakon prolongiranja dostave od COVAX-a, a sve zbog stavova kompanije Pfizer, domaća vlast krenula je u verbalni rat s ovom prestižnom kompanijom koja je lider u proizvodnji vakcine protiv korona virusa i koja je sa svojim dozama prisutna u preko 60 zemalja svijeta. Znajući globalnu važnost naše zemlje i Pfizera svi već znaju kako će "rat" završiti, a taj epilog nije dobar za građane.

(Klix)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

postovani glasaci

26.02.2021 22:48

Nema posljedica to je problem glasaca sirom BIH. Pa vakcina stize u novembru 2022g. ako glasate za promjene ako necete promjene imate zagaranovano izumiranje.

ODGOVORITE
Name

izraelac

26.02.2021 23:53

ako nisi znao kod nas glasaju samo mrtvi jer se izbori kradu već godinama uz pomoć međunarodne zajednice

Name

stanje:

27.02.2021 07:13

MZ drzi "sitne " kriminalce, tzv. korisne idiote kao sto su Duduk, Zeki, Krampas i ostala ergela papaka..

Name

za stanje

27.02.2021 09:03

a nisi spomeno babinog zucu ni onog sto deli kolajne ali su oni za tebe i takve dobri i fini

Name

Traper Kery

27.02.2021 00:59

I nijemci nemaju vakcine. Ne zato sto ih njemacka ne moze nabavit, nego zato sto narod nece da se vakcinise, pa se onda trazi neki izgovor.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.02.2021 08:39

Negativnih posljedica od nevakcinisanja apsolutno nema...Pozitivnih ima na pretek😀

Name

Bosanac

27.02.2021 01:37

Hvala Bogu da Ovi Nesto pametno ne urade....STOP vakcinaciji

ODGOVORITE
Name

Boris

27.02.2021 08:08

Naša vlast je postala slijepa za potrebe naroda i države jer toliko kradu da ne misle o ničemu drugom sem načina kako da još više ukradu

ODGOVORITE
Name

MENAGER

27.02.2021 09:21

Do sada su bili u prednosti Sada smo negdje na egalu Oni imaju novac narod ima zivce Kraj borbe nije ni na vidiku Mislim da ce na kraju pobjeda biti nasa jer tesko je porobiti citav jedan narod a kamo li svijet

ODGOVORITE
Name

Iha!

27.02.2021 09:52

Prvo da vrate lovu, pa onda mogu u opoziciju!

ODGOVORITE
Name

Biće

27.02.2021 11:10

Nabaviće oni od krijumčara vakcina (ko zna šta u bocama, a pod nazivom vakcina) i za to izdvojiti velike narodne pare. Ko im više išta vjeruje?

ODGOVORITE
Name

momo

28.02.2021 04:40

Stop vakcinaciji protiv nicega!!!

ODGOVORITE